fbpx

Frykter koronasommer neste år

Syv av ti nordmenn frykter at sommerferien til neste år blir påvirket av koronasituasjonen.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 12.000 nordmenn om de frykter at sommerferien til neste år – altså i 2021 – også kan bli påvirket av koronasituasjonen.

Syv av ti nordmenn (71 %) frykter at sommerferien deres til neste år kan bli påvirket av koronasituasjonen. Kun 18 prosent sier nei til dette, mens 10 prosent vet ikke.

Andelen som nå sier ja, har økt med hele 30 prosentpoeng på et halvt år (41 prosent sa det samme i juni). Kvinner frykter en ny koronasommer i større grad enn menn. Det samme gjør den yngre delen av befolkningen.

– Selv om vaksiner er dager unna, vil pandemien vedvare. Det vil ta tid å vaksinere en befolkning og en verden. Nordmenn forventer ikke en helt normal sommer neste år heller, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Ferie til gode

Så sent som i november oppga 28 prosent at de har ferie til gode som de må og/eller vil benytte seg av før utgangen av året 2020. Mye tyder på at feriedager har hopet seg opp for mange og at det kanskje heller ikke er lett å avvikle ferie eller flytte dem til neste år.

– Årets sommerferie ble preget av norgesferie for de fleste. Mange sparte feriedager til høsten som kanskje heller ikke ble brukt. Det er ikke lett å planlegge for ferier når det er korona som bestemmer, sier Clausen.

Tall fra SSB fra tiden før pandemien viser at 58 prosent ferierte både i utlandet og i Norge i fjor (2019). 17 prosent hadde ferie bare i utlandet og 16 prosent bare i Norge, mens 10 prosent ikke var på ferie.

Drømmen om palmer i vinter

Normalt velger flere utenlandsopphold i vinterhalvåret. Enkelte planla jul hos familie i utlandet eller en svært forsinket sommerferie ut av Norge i håp om at koronasituasjonen kom under kontroll.

– Opprinnelig var det nok flere i år som håpet på rolige romjulsdager i varme strøk og under palmene. Det blir det lite av, sier Clausen.

Hele 95 prosent sier nei til at de kommer til å reise til utlandet før utgangen av året 2020, og av resten sier flere vet ikke enn ja.

Opinion har publisert over 150 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 14.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.


Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen