fbpx

Ni måneder med frykt og tillit

Ni måneder etter at Norge stengte ned er nordmenn mer bekymret for å bli smittet enn i mars. Men tilliten til hverandre har økt gjennom høsten og vinteren.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 80.000 nordmenn om deres bekymringer for selv å bli koronasmittet, eller at noen i familien blir smittet.

I desember oppgir 41 prosent at de er bekymret for å bli smittet. Dette er en nedgang fra november (44 %) som var en rekordmåned. Bekymringen for å bli smittet er likevel høyere nå enn i startfasen av pandemien.

– Det har nå gått ni måneder siden Norge stengte ned. Vi er i dag mer bekymret for korona enn vi var i mars, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

I desember oppgir to av tre nordmenn (65 %) at de er bekymret for at noen i familien vil bli smittet av koronaviruset. Dette er 4 prosentpoeng høyere enn gjennomsnittet for hele pandemien, men 2 prosentpoeng lavere enn i november.

Mer tillit til hverandre

41 prosent av befolkningen sier at de har tillit til at folk flest i Norge følger råd og retningslinjer for å unngå smitte. 37 prosent svarer nei til dette, mens resten vet ikke. Andelen som har tillit, har økt med 7 prosentpoeng siden november.

Nordmenns tillit til hverandre falt måned for måned fra mai (52 %) til og med august (22 %). Fra september til desember har tilliten økt måned for måned.

– Vi stoler mer på hverandre igjen. Men avvikling av jule- og nyttårsfeiringen kan bli en ny prøvelse, sier Clausen.

Farlig for folk flest?

Ni måneder ut i pandemien sier to av tre nordmenn at de synes det er vanskelig å vurdere hvor farlig koronaviruset er for folk flest (66 %). Et flertall svarer nei på spørsmålet om de tror man blir immun mot koronaviruset dersom man har blitt smittet (52 %).

På spørsmålet: Tror du at koronaviruset har oppstått naturlig, eller tror du det er skapt av mennesker på et laboratorium? svarer 66 prosent at det er oppstått naturlig, mens 18 prosent tror det er skapt av mennesker. 17 prosent svarer vet ikke.

Opinion har publisert over 150 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 14.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.


Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen