fbpx

Syv av ti tror julefeiring gir ny smittebølge

Hele syv av ti nordmenn tror årets jule- og nyttårsfeiring fører til en ny smittebølge på nyåret.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 1.400 nordmenn om de tror avviklingen av årets jule- og nyttårsfeiring vil føre til en ny smittebølge på nyåret.

Hele syv av ti nordmenn (70 %) sier denne uken at de tror avviklingen av årets jule- og nyttårsfeiring vil føre til en ny smittebølge på nyåret. Kun 11 prosent sier nei, mens 18 prosent svarer vet ikke.

– Vi går inn i julen med et høyere smittenivå i landet enn vi hadde i mars. Folk flest ser faren for at julefeiringen kan bikke utviklingen i feil retning, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Andelen som tror jule- og nyttårsfeiringen fører til ny smittebølge, er ganske lik uansett alder eller hvor man bor i Norge.

Ikke helt kontroll

Denne uken oppgir 51 prosent at de tror antall nye tilfeller av koronasmittede i Norge vil øke. 24 prosent tror på reduksjon, mens 25 prosent tror antallet forblir uendret. Andelen som tror det vil øke er hele 15 prosentpoeng høyere enn i første halvdel av desember, og vi må fem uker tilbake i tid for å finne høyere tall.

For første gang i desember, faller andelen som sier de kommer til å reise ut av sin egen kommune i løpet av julen. 43 prosent sier ja til dette. Andelen har falt med 7 prosentpoeng sammenlignet med første halvdel av desember, men er fortsatt høyere enn i november. Nesten seks av ti innbyggere i Oslo planlegger å reise ut av kommunen, som er klart høyest i landet.

– Myndighetenes juleråd skjøt fart i nordmenns reiseplaner for julen. Likevel kan en ustabil smittesituasjon, Trondheimsutbrudd og naboland som strammer inn julefeiringen, ha fått flere til å på ny begrense reiseaktiviteten, sier Clausen.

En annerledes jul

To av tre nordmenn sier i desember at de tror at julen blir annerledes i år på grunn av koronasituasjonen (65 %). Mer enn syv av ti (72 %) tror de kommer til å møte færre familiemedlemmer og venner denne julen, sammenlignet med en normal jul.

7 prosent har nå planer om å invitere mer enn ti personer til arrangement i deres private hjem i løpet av året. Trenden er økende i desember. Ingen aldersgruppe eller landsdel skiller seg særlig ut.

Opinion har publisert over 150 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 14.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.


Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen