fbpx

Vi drikker stadig mindre alkohol

Tre av ti nordmenn drikker mindre alkohol. Kun en av ti drikker mer, mens resten har uendret alkoholkonsum i desember.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 60.000 nordmenn gjennom hele pandemien om alkoholkonsumet er høyere, lavere eller uendret den siste uken, sammenlignet med en normal uke før koronautbruddet.

I desember sier kun 8 prosent at de har et høyere alkoholkonsum, mens hele 29 prosent har et lavere konsum. 63 prosent sier at konsumet er uendret.

– Alkoholkonsumet er nå på rekordlavt nivå så langt i pandemien. Begrenset skjenking i utelivet og fravær av julebord og fester er nok en viktig grunn, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Andelen som oppgir lavere konsum er i desember 10 prosentpoeng høyere enn gjennomsnittet for pandemien. Andelen med lavere konsum er også 5 prosentpoeng høyere enn november, som hittil var en rekordmåned for lavere konsum.

– Folk flest endret ikke alkoholbruken under pandemien. I den grad endringer fant sted, ble konsumet heller lavere enn høyere, sier Clausen.

Totalt for hele pandemien sier 9 prosent at de har fått et høyere alkoholkonsum enn normalt etter koronautbruddet, mens 19 prosent har fått et lavere konsum. Resten oppgir at konsumet er uendret.

Tross økt omsetning

SSB publiserte i går statistikk for alkoholomsetningen som viste at den økte sterkt i tredje kvartal. Også Vinmonopolets salgstall for november viser økt salg på 43 prosent sammenlignet med i fjor.

– Nordmenn verken drikker eller handler alkohol i utlandet i år. Konsumet og alkoholomsetningen skjer i Norge. Dette gjør salgstall unormalt høye, uten at konsumet faktisk øker, sier Clausen.

De yngre endrer alkoholvaner mest

Et flertall av de under 30 år sier i desember at alkoholkonsumet er endret. 40 prosent oppgir lavere konsum, 14 prosent høyere konsum, mens 46 prosent oppgir uendret.

Tommel opp for skjenkestopp

I desember oppgir åtte av ti nordmenn (79 %) at de synes at det er en riktig beslutning at det er innført full skjenkestopp i hele landet etter midnatt. 13 prosent sier nei, mens 8 prosent er usikre eller svarer vet ikke.

Opinion har publisert over 150 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 14.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.


Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen