fbpx

Bekymret for en tredje bølge

Tre av fire nordmenn tror det kommer en ny smittetopp i løpet av første halvår 2021.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 81.700 nordmenn om de tror antall nye tilfeller av koronasmittede i Norge vil øke, reduseres eller forbli uendret. I tillegg er 2.600 spurt om de tror det kommer en ny smittetopp i løpet av første halvår 2021.

Tre av fire nordmenn (75 %) tror det kommer en ny smittetopp i løpet av første halvår 2021. Kun 13 prosent sier nei, mens resten vet ikke.

– Få tror Norge unngår en ny smittetopp i det nye året, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Forventer smitteøkning

I siste uken av desember oppgir 60 prosent at de tror antall nye tilfeller av koronasmittede i Norge vil øke. 18 prosent tror på reduksjon, mens 22 prosent forventet at antallet forblir uendret. Andelen som forventer økt smitte er hele 24 prosentpoeng høyere sammenlignet med første halvdel av desember.

– Nordmenns forventninger til økt smitte var rekordlav i begynnelsen av desember, men økte kraftig hver eneste uke igjennom julemåneden. Økt reiseaktivitet i julen, innstramninger i naboland og smittsomme mutasjoner setter preg, sier Clausen.

 Allerede i forkant av julen antok syv av ti nordmenn at årets jule- og nyttårsfeiring ville føre til en ny smittebølge på nyåret.

Året 2020 avsluttet i tillitens tegn

Annenhver nordmann sier på slutten av året at de har tillit til at folk flest i Norge følger råd og retningslinjer for å unngå smitte (48 %). 32 prosent sier nei til dette, mens resten svarer verken eller.

– Nordmenns tillit til hverandre har ikke vært høyere siden begynnelsen av juni, sier Clausen.

Nordmenns tillit til hverandre falt frem til og med august, men hadde økende trend resten av året.

Norsk koronamonitor viser at nordmenn har vært flinke i desember til å vaske hender, holde avstand, samt forsøkt å unngå sosial omgang med nær familie og venner i julemåneden.

Pandemiens varighet

I desember oppgir 22 prosent at de tror at koronautbruddet i Norge vil vare i opptil ett halvt år til, mens et flertall på 58 prosent sier opptil ett år. En av fem nordmenn tror lengre enn dette (19 %).

Nordmenn er løpende spurt om de synes at Norge var godt nok beredt på å håndtere en pandemi som korona. Gjennom pandemien svarer 58 prosent nei til dette, 36 prosent svarer ja, mens resten vet ikke. Andel som sier ja lå i desember 6 prosentpoeng under gjennomsnittet for pandemien.

Opinion har publisert over 160 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 25.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.


Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen