fbpx

Influensasesongen uteble

Antall husstander i Norge hvor noen er forkjølet eller det mistenkes smitte av koronaviruset forblir rekordlav under influensa- og forkjølelsessesongen. 

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 34.800 nordmenn om noen i husstanden er forkjølet og/eller det mistenkes at noen kan være smittet av koronaviruset. I tillegg er det spurt om noen i husstanden er i formell karantene eller isolasjon for tiden.

På den nordlige halvkule varer influensasesongen ofte fra oktober til mai. Men koronatiltak, avstand, håndvask og spriting ser ut til å effektivt stoppe både influensa- og forkjølelsessesongen.

14 prosent av befolkningen oppgir at de selv eller noen i husstanden er forkjølet og/eller mistenker koronasmitte. Denne andelen har vært helt konstant siden oktober, etter en nedgang på 3 prosentpoeng fra september. 

– Helt siden oktober og frem til i dag har antall husstander hvor noen er forkjølet eller mistenker smitte vært konstant og på et lavere nivå enn de fleste månedene tidligere under pandemien, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Målinger nå på nyåret tyder heller ikke på at julefeiring og reising endret dette.

– Det er vanskelig å skille mellom hverdagslig norsk forkjølelse, influensa og korona. Men forblir influensaaktiviteten lav, så er det både positivt for utsatte mennesker, gir lavere dødelighet og frigjør kapasitet på sykehusene under pandemien, sier Clausen.

Bruk av karantene uteblir også

En av ti nordmenn oppgir at de selv eller noen i husstanden er i formell karantene eller isolasjon for tiden. Andelen har endret seg lite gjennom pandemien og økte verken i forbindelse med sommerferien eller julen. Dog var den dobbelt så høy i mars.

– Egentlig har bruken av karantene vært overraskende stabil og forholdsvis lav. Verken sommerferien eller julen ga noen økning, heller tvert imot. Dette kan være et signal om at flere dropper karantenen, sier Clausen.

Opinion har publisert over 160 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.
Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 25.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.


Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen