fbpx

Fortsatt skepsis til vaksineringstempoet

Nordmenn har fortsatt ikke helt tillit til tempoet på vaksineringen. Samtidig er det lite vaksinemotstand å spore og nordmenn ønsker en rettferdig global fordeling av vaksiner.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 16.000 nordmenn om de vil ta en vaksine mot koronaviruset når den kommer. I tillegg er 3.000 spurt om de har tillit til tempoet på vaksineringen.

36 prosent sier at de har tillit til at tempoet på vaksineringen i Norge er effektivt. 38 prosent svarer nei, mens resten vet ikke. Tilliten har økt med 2 prosentpoeng siden tilsvarende måling for to uker siden.

– Tilliten til tempoet i vaksineringen har økt, men langt ifra mye. Folk blir trolig mer opptatt av tempoet dersom det blir kamp mot klokken med mutert villsmitte i gatene, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Vi står kun timer unna å passere 100 millioner registrerte koronasmittede på verdensbasis. I flere land sprenges nå kapasiteten i helsevesenet ikke minst på grunn av mer smittsomme muterte virusvarianter.

Norge fikk tidligere i januar færre vaksiner fra BioNTech/Pfizer enn først forespeilet. FHI meldte nylig også at Norge får nesten en million færre vaksiner enn antatt fra AstraZeneca i februar, selskapet som trolig kun er dager unna mulig godkjenning i Norge og EU.

De fleste vil ha vaksine

Så langt i januar sier tre av fire nordmenn ja til å ta vaksinen når den kommer (76 %). Færre enn en av ti sier nei (8 %). Resten svarer vet ikke. Andelen som sier ja, ligger 9 prosentpoeng over gjennomsnittet for desember. Hele 85 prosent av de over 60 år sier ja.

Den tidligere kjønnsforskjellen mellom menn og kvinners vilje til å ta vaksinen er utvisket.

Så langt er 77.000 nordmenn vaksinert med første dose og ca. 2.000 med andre dose. Utsira kommune er på topp i landet med en vaksineringsgrad på 10 prosent av innbyggerne.

– Vaksineringsgraden til Utsira ville plassert kommunen i verdenstoppen om det var et land. Men kommunen har omtrent like mange innbyggere som det er passasjerer på én full trikk i større koronautsatte byer, sier Clausen.

Vil ha global vaksinesolidaritet

Verdens helseorganisasjon (WHO) meldte i januar at 95 prosent av verdens vaksiner så langt er delt ut i kun ti land.

På spørsmål om alle land bør ha lik tilgang til en vaksine mot koronaviruset, svarer hele fire av fem nordmenn ja (82 %). Kun 8 prosent sier nei og 10 prosent vet ikke.

Koronavaksineringen er det største vaksinasjonsprosjektet i historien. Så langt er omtrent 65 millioner doser med vaksine blitt gitt på verdensbasis. Mer enn 3 millioner mennesker vaksineres i gjennomsnitt daglig.

Opinion har publisert over 170 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.
Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 25.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.


Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen