fbpx

Ikke flertall for å oppheve skjenkestopp

Folk flest støtter ikke å oppheve nasjonalt forbud mot skjenking, viser gårsdagens måling.

Norsk koronamonitor fra Opinion spurte i går 529 nordmenn om de synes at myndighetene bør oppheve det nasjonale forbudet mot skjenking av alkohol.

Gårsdagens dagsmåling viser at 47 prosent sier nei til å oppheve skjenkestopp. 31 prosent sier ja, mens 21 prosent svarer vet ikke.

Regjeringen ønsket å videreføre skjenkestopp med ny vurdering i neste uke, men ble overkjørt av opposisjonen på Stortinget i går. Regjeringen varslet deretter at det nasjonale skjenkeforbudet oppheves natt til fredag.

– Flere indikatorer, slik som nordmenns tillit til hverandre og tilliten til myndighetene, falt i går, mens usikkerheten rundt regelverket økte. Om dette var en kortsiktig eller langsiktig effekt må måles over tid, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Målingen fra Norsk koronamonitor ble gjort samtidig med at de første meldingene om Stortingets beslutning ble kjent.

– Det ble mye ståhei i media og på Stortinget rundt skjenkestopp da regjeringen varslet videreføring av tiltak. Kanskje enkelte journalister og politikere er øltørste. Mange nordmenn savner også alkoholservering, men verdsetter samtidig en edruelig politisk håndtering av pandemien, sier Clausen.

Mer nei i nesten alle landsdeler

Nord-Norge er eneste landsdel hvor flere sier ja enn nei til at de synes at myndighetene bør oppheve det nasjonale forbudet mot skjenking av alkohol. I alle andre landsdeler er det klar overvekt mot.

Bortsett fra de i 30 årene som vipper mellom ja og nei, sier alle aldersgrupper i større grad nei enn ja til å oppheve skjenkestopp. Et flertall blant de under 30 år sier også nei til dette.

Oslo kommune beslutter i dag å videreføre skjenkestopp, noe flertallet i Oslo også var enige i i går.

Opinion har publisert 170 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.
Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 25.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.


Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen