fbpx

Svak tillit til vaksineringstempoet

Tre av fire nordmenn sier nå at de vil ta koronavaksinen. Men kun en av tre har tillit til at vaksineringsprosessen er effektiv.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 13.000 nordmenn om de vil ta en vaksine mot koronaviruset når den kommer. I tillegg er 1.800 spurt om de har tillit til tempoet på vaksineringen.

Kun en av tre nordmenn (34 %) sier at de har tillit til at tempoet på vaksineringen i Norge er effektivt. 40 prosent svarer nei, mens resten vet ikke.

– Folk ble kanskje litt forbauset over at vaksiner ligger på lager og at ikke flere ble raskere vaksinert, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Flere land opplever kritikk for treg start på vaksineringen, noe som til dels handler om å spare vaksiner til runde nummer to fremfor å satse på at produksjon og leveranser tar seg opp mens vaksineringen pågår.

Tre av fire tar vaksine

Nå i januar sier tre av fire nordmenn ja til å ta vaksinen når den kommer (74 %). Færre enn en av ti sier nei (8 %). Resten svarer vet ikke. Andelen som sier ja ligger 7 prosentpoeng over snittet for desember måned, hvor andelen økte uke for uke.

– Vaksinemotstanden slipper taket. Antallet som sier nei til vaksine, er halvert sammenlignet med gjennomsnittet for alle målinger i andre halvår av 2020. Samtidig er de usikre blir færre, sier Clausen.

Menn er normalt mest positive til vaksine, men på nyåret er det kvinnene som øker mest. Dersom spørsmålet endres til om man vil ta en «trygg og effektiv vaksine», så øker andelen som sier ja til å ta vaksinen. I underkant av annenhver nordmann oppgir at de er bekymret for at en ny koronavaksine kan ha uheldige bivirkninger, men trenden er klart nedadgående.

I uken som gikk fikk Europa og Norge også godkjent sin andre vaksine. Denne gang fra Moderna. Den tredje, trolig fra AstraZeneca, forventes å kunne godkjennes i januar.  

– Begge de godkjente vaksinene fremstår som både effektive og trygge, og vitenskapelige studier viser at de gir sjeldent høy grad av beskyttelse, sier Clausen.

Norsk koronamonitor har tidligere vist at hele ni av ti nordmenn er enige i at utsatte grupper og helsearbeidere bør bli prioritert først for vaksinasjon mot koronaviruset.

Opinion har publisert over 160 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.
Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 25.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.


Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen