fbpx

Trodde på myk landing, så kom mutert villsmitte

Denne uken trodde rekordfå nordmenn på økt smitte i Norge fremover. Men det var før dagens melding om full lockdown i Oslo-regionen og mutert villsmitte.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 86.800 nordmenn om de tror antall nye tilfeller av koronasmittede i Norge vil øke, reduseres eller forbli uendret.

Denne uken oppga kun tre av ti nordmenn (30 prosent) at de tror antall nye tilfeller av koronasmittede i Norge vil øke. 36 prosent trodde på reduksjon, mens 34 prosent forventet at antallet forblir uendret. Dette er laveste nivå målt.

Unntatt startfasen av desember, er dette første gang under hele pandemien at flere tror på reduksjon fremfor økning i smitte fremover. Men dette vil nok endre seg i dagene fremover gitt funn av mutert virus med ukjent smittevei, såkalt villsmitte.

– Folks tro på økt smitte fremover stupte de siste ukene og til laveste nivå under hele pandemien, men nyheten om mutert villsmitte blir en game changer. Samt ikke minst en blytung beskjed for mange, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Hun tror at hovedgrunnen til at nordmenn forventet mindre smitte fremover kan være tro på at et forhøyet tiltaksnivå gir resultater, samt at folk faktisk har vært svært flinke til å holde avstand, vaske hender og følge retningslinjer. I tillegg har smittetall indikert fallende trend. Ukens debatt om skjenkestopp kan også ha skapt inntrykk av at deler av det politiske Norge tror pandemien er mer under kontroll.

I dag innførte myndighetene de strengeste tiltakene siden 12. mars i ti kommuner i og rundt Oslo. En million innbyggere blir berørt etter at den smittsomme britiske virusvarianten ble påvist i et utbrudd i Nordre Follo uten kjent smittevei.

Dagen derpå i Stortinget

Tirsdag denne uken valgte Stortinget å overkjøre Regjeringen i å tillate alkoholservering. Det nasjonale skjenkeforbudet ble opphevet natt til fredag, men allerede dagen etter gjeninnført i ti kommuner.

Samme dag som Stortinget fattet sitt vedtak, viste Norsk koronamonitor at folk flest ikke støttet å oppheve nasjonalt forbud mot skjenking. I tillegg økte andelen som sier nei til oppheving av skjenkeforbudet ytterligere de påfølgende dagene – og det allerede før villsmitte av mutert virus ble kjent i Nordre Follo.

 – Regjeringen ble overkjørt av Stortinget på dette. Dersom nordmenn kunne overkjøre Stortinget, ville skjenkestopp bestått, sier Clausen.

 Hun sier at selv om at det er valgår, bør kanskje de folkevalgte bite seg merke i at folk er bekymret for pandemien, tross alles ønske om en koronafri tilværelse.  

Denne uken ble totalt 1.485 nordmenn spurt om de synes at myndighetene bør oppheve det nasjonale forbudet mot skjenking av alkohol. Annenhver nordmann sier nei (50 prosent), mens 31 prosent sier ja, resten vet ikke.

Opinion har publisert over 170 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.
Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 25.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.


Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen