fbpx

Feil at folks støtte stuper

Norges ferskeste tall rundt pandemien viser at nordmenn stiller opp rundt tiltak, tross tøffe tider.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt totalt 57.000 nordmenn om de synes det er vanskelig å følge med på hvilke retningslinjer som gjelder, samt deres syn på fortsatt koronatiltak.

Ikke for strengt mener folk flest

Senest i går mente 23 prosent av Norges befolkning at retningslinjene myndighetene har innført for å begrense koronasmitte er for strenge. Et klart flertall (62 %) er uenig. Resten svarer verken eller. Andelen som synes at retningslinjene er for strenge ligger nå 4 prosentpoeng høyere enn gjennomsnittet for hele pandemien.

Senest i går mente også 23 prosent at påkjenningen på det norske folk er blitt for stor til at myndighetenes tiltak for å begrense koronasmitte kan forsvares. Et flertall på 53 prosent er uenig. Resten svarer verken eller. Andelen som mener at påkjenningen er blitt for stor ligger nå 4 prosentpoeng over gjennomsnittet for hele pandemien.

– Tross høyt tiltaksnivå og byrde for svært mange, blir det å fremstille folk flest som motstandere av tiltak feil, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Så langt i februar sier tre av ti nordmenn (30 %) at de synes det er vanskelig å vite om de til enhver tid følger retningslinjer som gjelder dem. Annenhver (49 %) er uenig i dette, mens resten svarer verken eller. Dette er omtrent som gjennomsnittet under pandemien.

Storm i et vannglass

Enkelte medier har i dag brukt overskrifter som «Folkets støtte stuper» (Dagbladet hovedoppslag på nett lød «Tiltakene: Folkets støtte stuper» med referanse til VG, men er i ettertid fjernet).

– Etterlatt inntrykk i media er at noe radikalt nytt har skjedd og folk har fått nok av tiltak. Dette er ikke en riktig fremstilling av situasjonen, sier Clausen.

Hun sier at folk flest er villig til å gå langt for å unngå at pandemien forverrer seg, selv om det har sin pris. Folk går langt i å forhindre en forverring i pandemien. Et solid flertall av de yngre støtter også tiltakene, selv om nettopp de merker byrden mest.

– Folk er selvsagt slitne, det skulle bare mangle. Byrden på enkelte er voldsom. Men er det én ting som er verst for folk, så er det dersom alle ofre på veien viser seg bortkastet til slutt, sier Clausen.

Hun sier at det gjerne skapes et inntrykk av at nordmenn er flinke til å følge myndighetene, men kanskje er det heller motsatt. Folk stiller selvsagt spørsmålstegn ved tiltakene, men det er vel så gjerne et uttrykk for at nordmenn er usikre på om tiltakene er tilstrekkelige i håndteringen av pandemien.  

Opinion har publisert over 180 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 25.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.


Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen