fbpx

Hele Norge har munnbind

Fire av fem nordmenn er positive til munnbind. Nesten alle nordmenn har både kjøpt og brukt munnbind.  

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 29.500 nordmenn om de er positive eller negative til at vi skal bruke munnbind i Norge.

Fire av fem nordmenn er nå positive til at vi skal bruke munnbind i Norge (79 %). I mai var kun 33 prosent positive.

– Gjennom hele pandemien har tilslutningen til munnbind hovedsakelig vært økende og har stabilisert seg på et rekordhøyt nivå i år, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Ni av ti nordmenn har kjøpt munnbind i løpet av pandemien, samt har ikke minst benyttet munnbind.

I alle landsdeler og i alle aldre er de aller fleste positive til bruk av munnbind. I Oslo er hele 88 prosent positive til munnbind. Andelen positive er høyest blant de over 60 år, samt noe høyere blant kvinner og i befolkningen med innvandrerbakgrunn.

Følger smitterådene

Ni av ti nordmenn (88 %) sier i februar at de klarer å begrense antall nærkontakter til det som er anbefalt.

– Folk flest er fortsatt oppmerksomme på å vaske hender og holde avstand, samt begrense nærkontakter, sier Clausen.

Andelen som sier ja til at de klarer å begrense nærkontakter, er høy over hele landet, Vestlandet inkludert. Men Vestlandet har i lengre tid ligget lavest eller blant de laveste i landet.

Mulig utbrudd på Vestlandet

I dag valgte Bergen kommune å trykke på den «røde knappen» etter nye opplysninger i helgen om engelsk og sørafrikansk virus uten kjent smittevei.

Fredag vurderte Norsk koronamonitor å publisere følgende avsnitt: «Andelen i befolkningen som sier at noen i husstanden er forkjølet og/eller mistenker koronasmitte, er på lavest nivå siden juni. Også denne uken er det få indikasjoner på store utbrudd, herunder i innvandrermiljø. Et unntak er muligens Vestlandet».

Avsnittet ble valgt fjernet, siden det fredag ikke var tilstrekkelige holdepunkter i nyhetsbildet, fra helsemyndighetene eller fra kommunene, som indikerte en ny situasjon for Vestlandet.

Gjennom uken som gikk var det signifikant flere på Vestlandet som oppga at de hadde forkjølelse og/eller mistanke om koronasmitte i husstanden i Norsk koronamonitor.

Ser man på gjennomsnittstall for hele pandemien under ett, er det ingen forskjeller i befolkningen i ulike landsdeler i hvordan man svarer på spørsmålet. Mao. kan et plutselig regionalt utslag være en indikasjon på at et mulig utbrudd fanges opp.

Opinion har publisert 180 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 25.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.


Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen