fbpx

Nordmenn drikker stadig mindre alkohol

Tre av ti nordmenn drikker mindre alkohol enn før pandemien. Færre enn én av ti drikker mer.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 75.000 nordmenn gjennom hele pandemien om alkoholkonsumet er høyere, lavere eller uendret den siste uken, sammenlignet med en normal uke før koronautbruddet.

Kun 7 prosent av befolkningen sier denne uken at de har et høyere alkoholkonsum enn før pandemien, mens hele 31 prosent har et lavere konsum. 62 prosent sier at konsumet er uendret.

– Hver måned siden sommerferien i fjor oppgir stadig flere lavere alkoholkonsum. Den nasjonale skjenkestoppen, som opprinnelig ble innført i august, er nok en vesentlig årsak, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Som gjennomsnitt for hele pandemien oppgir 8 prosent at de har fått et høyere alkoholkonsum, mens 21 prosent oppgir lavere konsum. Resten oppgir at det er uendret, sammenlignet med før pandemien.

Regjeringen varslet i dag at det strammes inn på alkoholserveringen med nasjonal skjenkestopp fra kl. 22.00 (før 24.00). Samtidig ble det innført enkelte lettelser for barn, unge og studenter. De nasjonale smitteverntiltakene videreføres i all hovedsak.

Betydelig eller ubetydelig

Flertallet blant de som oppgir at alkoholkonsumet er endret i pandemien, anser endringene som ubetydelige. Det er likevel flere blant de som oppgir å ha et høyere alkoholkonsum, som sier at endringen er betydelig (32 %), sammenlignet med de som har et lavere konsum (16 %).

– Selv om langt flere har redusert enn økt alkoholkonsumet sitt i pandemien, er det samtidig dobbelt så vanlig at de som har økt konsumet vurderer endringene som betydelige, sier Clausen.

Et flertall av de under 30 år sier nå at alkoholkonsumet deres er endret i pandemien. Denne uken oppgir 46 prosent av de unge at konsumet er lavere, 10 prosent at det er høyere, mens 44 prosent sier uendret.

Økt salg

Vinmonopolets salgstall for januar viste økt salg på 34 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Totalt for året 2020 hadde Vinmonopolet en vekst på 40 prosent sammenlignet med 2019.

Nora Clausen sier at alkoholomsetningen og konsumet i all hovedsak skjer i Norge med stengte grenser. Det gir unormalt høye salgstall uten at konsumet øker. I tillegg har en redusert utelivsbransje ført til økt salg for Vinmonopolet.

Opinion har publisert over 180 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 25.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.


Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen