fbpx

Rekordhøy vilje til å ta vaksine

Antall nordmenn som vil ta vaksine mot korona er nå rekordhøy.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt over 20.000 nordmenn om de vil ta en vaksine mot koronaviruset når den kommer. I tillegg er nesten 8.000 spurt om de har tillit til tempoet på vaksineringen.

For første gang i Norsk koronamonitor sier mer enn fire av fem nordmenn ja til å ta vaksine når den kommer (81 %). Færre enn én av ti nordmenn sier nei (8 %). Resten svarer vet ikke.

– De som tidligere var usikre på å ta vaksine, faller stort sett ned på ja, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Andelen som sier ja til å ta vaksine, ligger nå 5 prosentpoeng høyere enn i januar, og 14 prosentpoeng over desember. Mer enn ni av ti personer over 60 år sier ja til vaksine.

Omtrent syv av ti i befolkningen med innvandrerbakgrunn vil ta vaksine, og trenden er økende, men andelen ligger ca. 13 prosentpoeng lavere enn i befolkningen generelt.

Ikke fornøyd med vaksineringstempoet

Kun 28 prosent sier at de har tillit til at tempoet på vaksineringen i Norge er effektivt. Annenhver nordmann (51 %) svarer nei, mens resten vet ikke. Tilliten ligger nå 3 prosentpoeng lavere enn gjennomsnittet for januar.

– Selv om folk forstår at faktiske leveranser av vaksiner til Norge er avgjørende, er mange skeptiske til tempoet og spesielt dersom det er fare for en kommende smittebølge i mars og april, sier Clausen.

I Norge har nå i overkant av 5 prosent fått første dose, og i underkant av 2 prosent er fullvaksinert.

Israel, som har kommet lengst, har allerede vaksinert halve befolkningen med minst en dose og hver tredje innbygger er fullvaksinert. USA, som nå passerer en halv million koronadødsfall, har fullvaksinert like stor andel av befolkningen som har fått første dose i Norge.

Nora Clausen sier at i underkant av annenhver nordmann (48 %) er bekymret for bivirkninger av en vaksine. Andelen er stabil i år, men var klart høyere i fjor. Trenden er likevel at stadig flere sier nei til at de er bekymret for bivirkninger.

Opinion har publisert over 180 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 25.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.


Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen