fbpx

Nordmenn velger vaksine, tross vaksinestans

Nordmenn flest vil fortsatt ta vaksine, selv om AstraZeneca-vaksinen ble midlertidig stanset etter potensielt ekstremt uvanlige bivirkninger. Samtidig har nyheten svekket nordmenns vilje til å ta vaksine.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt over 25.000 nordmenn om de vil ta en vaksine mot koronaviruset når den kommer. I tillegg er 15.000 spurt om de er bekymret for at en ny koronavaksine kan ha uheldige bivirkninger.

Nesten åtte av ti nordmenn vil fortsatt ta vaksine.

– Nordmenns vilje til å ta vaksine økte kraftig fra uke til uke i år, og omtrent ni av ti ville ta vaksine før AstraZeneca-saken preget nyhetsbilde. Nå sier åtte av ti at de vil ta vaksine, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

AstraZeneca-saken satte en bråstopp for en klar økende trend i viljen til å ta vaksine, samt ser ut til å ha redusert nordmenns vilje til å ta vaksine med ca. 10 prosentpoeng. Likevel er det store bevegelser i målingene dag for dag, og det er for tidlig å fastslå endelig resultat.

– Det er ingen tvil om at AstraZeneca-saken har svekket folks lyst til å ta vaksine, men konklusjonen er at folk flest vil ta vaksine og at vaksinegraden i Norge blir svært høy, sier Clausen.

Hun sier at dette må måles over lengre tid, før man kan slå fast om AstraZeneca-nyhetene på sikt svekker nordmenns vilje til å ta vaksine eller om det vi nå ser er mer kortvarige effekter. Hun tror at de rekordhøye smittetallene som Norge nå har og at helsemyndighetene tar bivirkninger alvorlig, begge taler for at viljen til å ta vaksine forblir svært høy.

Økt bekymring for bivirkninger

Nordmenns bekymringer for bivirkninger av koronavaksiner har siden oktober i fjor i all hovedsak vist en klar fallende trend. Denne trenden snudde med AstraZeneca-saken.

I underkant av annenhver nordmann (48 %) var bekymret for bivirkninger av en vaksine så langt i år og det til tross for økende vilje til faktisk å ta vaksine. Nå sier omtrent seks av ti nordmenn at de er bekymret for bivirkninger.

– Etter at AstraZeneca-saken dukket opp, har nordmenns bekymring for bivirkninger igjen skutt fart, sier Clausen.

Hun tror likevel at nye studier som viser at et flertall av de koronasmittede sliter med langtidsplager som kronisk trøtthet, tungpustethet, hukommelsestap og konsentrasjonssvikt, herunder blant de yngre, setter bivirkninger av vaksine i perspektiv.

Opinion har publisert 190 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 25.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.


Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen