fbpx

Tross vaksine, sommeren blir i Norge

Hele 82 prosent antar at de tar sommerferien kun i Norge i år. Samtidig vil stadig flere vaksineres.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 14.000 nordmenn om de antar at sommerferien kun blir i Norge i år. I tillegg er over 23.000 nordmenn spurt om de vil ta en vaksine mot koronaviruset når den kommer.

Mer enn fire av fem nordmenn (82 %) tror at sommerferien kun blir i Norge i år. Kun 6 prosent sier nei til dette, mens resten ikke vet eller er usikre.

– Nordmenn dropper utlandet i sommer. Hverken vaksine eller signaler om gjenåpning i mai ser ut til å endre på det, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Etter nedstengningen i fjor oppga 86 prosent at de antok at det kun ble norgesferie. Tendensen holdt seg på vårparten og de aller fleste endte også opp med å droppe utlandet.

Statsministeren redegjorde for koronasituasjonen i Stortinget i dag. Der varslet hun at det ikke kommer nye nasjonale tiltak i dag, men at det raskt vil kunne skje. Hun sa at dagens R-tall på 1,3 prosent over tid vil føre til at vi mister kontrollen og kan føre til 50 ganger flere smittetilfeller i slutten av mai. Hun ba også alle droppe reiser til og fra utlandet i påsken.

Stadig flere vil ta vaksine

Antall nordmenn som ønsker å ta vaksine forsetter å øke markant. Nå i mars sier rekordhøye 85 prosent ja til å ta vaksine når den kommer. Kun 7 prosent sier nei. Resten vet ikke. Dette er en økning på 4 prosentpoeng fra februar og 9 prosentpoeng fra januar.

– Ønske om å ta vaksine øker raskt og kraftig i befolkningen. Tilliten til tempoet på vaksineringen går samtidig motsatt vei, sier Clausen.

Rekordlave 19 prosent sier at de har tillit til at tempoet på vaksineringen i Norge er effektivt. Seks av ti nordmenn (60 %) sier nei, mens resten vet ikke. Andelen i befolkningen som har tillit ligger nå 8 prosentpoeng under januar og 12 prosentpoeng under februar.

Myndighetene varslet i dag endringer i vaksinestrategien, hvor det gis flere vaksinedoser til spesielt smitteutsatte områder.

Opinion har publisert over 180 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 25.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.


Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen