fbpx

Mer enn fire av fem unngår nærkontakter

I mars unngikk nordmenn familie og venner mer enn på lenge. I påskeuken oppga hele 85 prosent at de klarte å begrense antall nærkontakter til det som er anbefalt.

Norsk koronamonitor fra Opinion har igjennom pandemien spurt totalt 103.000 nordmenn om de har unngått sosial omgang med nær familie og venner.

I mars oppga 84 prosent at de hadde unngått sosial omgang med familie og venner. Dette er høyeste nivå siden mai i fjor.

– Det er liten tvil om at nordmenn gjør sitt beste for å komme best mulig i mål på det som forhåpentligvis er sluttfasen på pandemien, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Statsminister Erna Solberg skal presentere regjeringens gjenåpningsplan for Stortinget onsdag. Flere land stenger ytterligere ned, mens enkelte land, slik som Storbritannia, har varslet om at de vil åpne opp.

I mars oppga 26 prosent i Norge at de syntes at omfanget på koronatiltak i deres kommune burde økes. 18 prosent mente det burde reduseres, mens flertallet 52 prosent syntes det burde bestå som i dag. Resten vet ikke.

Vasker hender

I påskeuken oppga 84 prosent at de er like oppmerksomme på å vaske hender og holde avstand for tiden, sammenlignet med tidligere i koronaepidemien.

– Selv om vi i all hovedsak er svært flinke til å vaske hender og holde avstand, så har vi hatt en svak nedadgående tendens siden november. Når det er sagt så er folk flest fortsatt svært påpasselige, sier Clausen.

I påskeuken oppga 85 prosent at de klarte å begrense antall nærkontakter til det som er anbefalt.

Svekket tillit til hverandre

Kun en av tre nordmenn sa i påskeuken at de har tillit til at folk flest i Norge følger råd og retningslinjer for å unngå smitte (32 %). Gjennomsnittet for mars var 38 prosent som er en nedgang på 10 prosentpoeng fra februar.

– Nordmenns tillit til hverandre økte siste halvår, men falt i mars. Det er litt synd, tross alt har folk flest faktisk vært ganske flinke på tiltak, sier Clausen.

Satser på vaksine

Nå oppgir 84 prosent at de vil ta en vaksine mot koronaviruset når den kommer. Gjennomsnittet for mars måned endte på 82 prosent, som faktisk er høyere enn i februar (81 %), tross vaksinestans på AstraZeneca.

– Bivirkninger ved AstraZeneca-vaksinen svekket folks lyst til å ta vaksine og økte bekymringer for bivirkninger, men like fullt sier folk flest fortsatt ja takk til vaksine, sier Clausen.

I mars oppga kun 21 prosent av befolkningen at de har tillit til at tempoet på vaksineringen i Norge er effektivt. Dette er en nedgang på 6 prosentpoeng fra februar og på 10 prosentpoeng fra januar.

Opinion har publisert over 190 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 25.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.


Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen