fbpx

Positiv til koronasertifikat

Seks av ti synes at de fullvaksinerte bør få et vaksinepass eller koronasertifikat med fordeler.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 1.470 nordmenn om de synes at de fullvaksinerte bør få et vaksinepass eller koronasertifikat med fordeler, slik som å reise karantenefritt, gå på kino, sportsarrangement eller utesteder.

Denne uken sier seks av ti nordmenn at de fullvaksinerte bør få et vaksinepass eller koronasertifikat med fordeler (59 %). En av fire sier nei til dette (26 %). Resten svarer vet ikke/ikke relevant.

– Folk er positive til koronapass, vaksinepass, koronasertifikat eller hva det heter, eller hva det innebærer. Tross i at mye er uklart, er stemningen positiv til å gi fordeler med vaksine, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Hun sier dette foreløpig er vanskelig å måle gitt uklart innhold. Det er flere hensyn som må tas når det gjelder vaksinesertifikat og hvordan det skal brukes i gjenåpningen. Verken nasjonal bruk eller ved innreise og karantene er ting klart, men i slutten av juni skal koronasertifikatet være klart og i tråd med EU-krav, og med en forenklet utgave i mai.

De fleste sier ja takk

Menn er mer positive til koronasertifikat enn kvinner (63 mot 56 %). I alle aldersgrupper og i alle landsdeler er et klart flertall positive, eneste unntak er Nord-Norge hvor omtrent halvparten sier ja (49 %).

– Selv om de fleste uansett er positive, er det nok litt flere blant de som er eldre enn yngre. Dette kan også ha noe med hvem som allerede er vaksinert å gjøre, sier Clausen.

Østlandet og Oslo er mest positiv til koronasertifikat, hvor cirka to av tre er positive. Nordmenns utdanningsnivå har lite å si, heller ikke om man har innvandrerbakgrunn er ikke, eller husstandsstørrelse. Dog er de i arbeid noe mer positive.

Vil vaksinere barna

Norsk koronamonitor har også spurt foreldre om de er villig til å vaksinere sine barn, dersom en koronavaksine blir godkjent for barn. Syv av ti foreldre med barn under 18 år sier ja (71 %). Kun 12 prosent sier nei, mens resten vet ikke.

– Selv om barn sjeldent blir alvorlig syke av korona og vi fortsatt ikke har godkjente vaksiner testet på barn, er foreldre positive til å vaksinere barna sine om det blir anbefalt, sier Clausen.

Opinion har publisert 200 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 25.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.


Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen