fbpx

Åpningen av Norge går OK

Nordmenn tror i stadig større grad på mindre koronasmitte. Flertallet synes samtidig at åpningsfasen i Norge går i riktig tempo.

Norsk koronamonitor fra Opinion har igjennom pandemien spurt totalt 110.000 nordmenn om de tror at antall nye tilfeller av koronasmittede i Norge vil øke, reduseres eller forbli uendret. I tillegg er nordmenn spurt om de synes åpningen av samfunnet går for fort, i riktig tempo eller for sakte.

I mai tror i gjennomsnitt 27 prosent at antall nye tilfeller av koronasmittede i Norge vil øke, mens flere, 43 prosent tror på reduksjon. 30 prosent tror antallet forblir uendret. Andelen som sier øke har falt med 2 prosentpoeng fra april og hele 26 prosentpoeng siden mars.

– Stadig flere forventer mindre koronasmitte i Norge fremover. Men flertallet er fortsatt ikke overbevist om det, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Vi kan åpne, men med smittefare

Seks av ti personer (60 %) sier i mai at åpningen av samfunnet går i riktig tempo.

– Et klart flertall i befolkningen synes at åpningen av samfunnet går i riktig tempo. Resten fordeles omtrent likt mellom å synes at det går for sakte eller for fort. Likevel er nå tendensen at flere begynner å si at det heller går for sakte enn for fort, sier Clausen.

Hun sier at gjennomgående i pandemien har det vært flere som synes åpningsfasen går for fort enn for sakte, men at dette er i ferd med å snu og at flere tror det er riktig å åpne mer opp.

Samtidig sier seks av ti nordmenn (60 %) at de tror at åpningen av samfunnet vil føre til økt koronasmitte i Norge.

En klem

En av fire nordmenn (24 %) har den siste uken gitt en klem til noen utenfor egen husstand. Vi må tilbake til oktober i fjor for å finne samme «høye» nivå.

– En klem betyr selvsagt mye for mange. Stadig flere tror at pandemien nærmer seg slutten, men flertallet avventer fortsatt en klem, sier Clausen.

Hun sier at de aller fleste fortatt er opptatt av å unngå sosial omgang med nær familie og venner. Tre av fire (75 %) sier i mai at de har unngått situasjoner hvor det er ikke mulig å holde en meters avstand, mens flere (83 %) er like oppmerksom på å vaske hender og holde avstand for tiden, sammenlignet med tidligere i pandemien.

Opinion har publisert over 210 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 25.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.


Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen