fbpx

En av fem tror korona er menneskeskapt

Gjennom pandemien sier hver femte nordmann at de tror at koronaviruset er skapt av mennesker på et laboratorium. 

Norsk koronamonitor fra Opinion har igjennom pandemien spurt 9.500 nordmenn om de tror at koronaviruset har oppstått naturlig, eller om de tror det er skapt av mennesker på et laboratorium.

Gjennom pandemien sier i gjennomsnitt 20 prosent at de tror at koronaviruset er skapt av mennesker på et laboratorium. Et klart flertall, 64 prosent, tror koronaviruset har oppstått naturlig, mens 16 prosent svarer vet ikke.

I mai sier 15 prosent at de tror koronaviruset er skapt av mennesker, mens 72 prosent tror det har oppstått naturlig. Resten svarer vet ikke.

– Flertallet har alltid antatt at korona har oppstått naturlig. Likevel har et ikke ubetydelig mindretall antatt at korona er menneskeskapt, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Hun sier at nå når USA starter gransking av opprinnelsen av viruset vil kanskje flere lure.

Jo mer utdanning man har, desto fler tror korona har oppstått naturlig. Men ingen enkeltgrupper, uansett utdanning, kjønn, alder, geografi etc., avviser helt at korona kan være skapt av mennesker på et laboratorium.

Norge åpner opp

Denne uken sier seks av ti personer (58 %) at åpningen av samfunnet går i riktig tempo. 25 prosent sier det går for fort og 17 prosent for sakte.

– Et klart flertall i befolkningen synes fortsatt at åpningen av samfunnet åpningen

går i riktig tempo, sier Clausen.

Samtidig sier syv av ti nordmenn (69 %) at de tror at åpningen av samfunnet vil føre til økt koronasmitte i Norge. Dette er 11 prosentpoeng økning fra forrige uke.

Vaksinering av Stortinget

En av fire nordmenn støtter beslutningen om at personer på Stortinget prioriteres i vaksinekøen (24 %). 64 prosent sier nei, mens resten svarer vet ikke.

– Gjennom uken økte folks støtte til å vaksinere Stortinget, men fortsatt sier et tydelig flertall nei til at Stortinget bør prioriteres, sier Clausen.

Generelt oppga 36 prosent i mai at de har tillit til at tempoet i vaksineringen i Norge er effektivt. Dette er en økning på 7 prosentpoeng siden april og med stigende trend siden mars. Over 18.000 nordmenn er spurt om dette under pandemien.

Opinion har publisert over 210 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 25.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.


Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen