fbpx

Folk flest enig i åpningstempoet

Flertallet synes åpningen av Norge følger riktig tempo. Kun 16 prosent synes det går for sakte. Omtrent ingen sier lenger nei til vaksine.

Norsk koronamonitor fra Opinion har løpende spurt ca. 27.000 nordmenn om de synes åpningen av samfunnet går for fort, i riktig tempo eller for sakte.

Seks av ti nordmenn synes åpningen av samfunnet går i riktig tempo (60 %). 23 prosent synes det går for fort og 16 prosent for sakte.

– Et klart flertall i befolkningen er komfortabel med farten på gjenåpningen av landet. Litt flere sier åpningen går for fort, fremfor for sakte, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Hun sier at tallene i år ikke er særlig ulik åpningsfasen i mai i fjor, men denne gang har vi utrulling av vaksiner. Men i likhet med i fjor tror seks av ti (60 %) at åpningen av samfunnet vil føre til økt koronasmitte i Norge.

Vaksinefordeler

Før myndighetene onsdag holdt sin pressekonferanse om koronasertifikat, sa 59 prosent at de vaksinerte burde kunne få fordeler. I dagene etterpå har dette økt til hele 72 prosent.

Nora Clausen sier at allerede på forhånd hadde folk flest en positiv grunnholdning til koronasertifikat, men etter myndighetenes pressekonferanse har flere blitt positive.

Flokkimmunitet og vel så det

Denne uken sier bare 3 prosent av befolkningen at de ikke vil ta vaksine. 8 prosent er fortsatt usikre. Ni av ti nordmenn sier nå ja til vaksine (89 %).

– Viljen til å ta vaksine er rekordhøy. Dersom de usikre ender opp med å si ja, er det nesten ingen som ikke lar seg vaksinere til slutt, sier Clausen.

Viljen til å ta vaksine øker i hele befolkningen, og spesielt blant de yngre. Stadig mer tyder på at forskjell i vaksineviljen mellom befolkningen med og uten innvandrerbakgrunn er i ferd med å viskes ut.

Nora Clausen sier at pressekonferansen denne uken om koronasertifikat kan ha bidratt noe, men langt viktigere er det at flere merker at vaksiner rulles ut blant familie, venner og kolleger, samt at færre er bekymret for bivirkninger.

Denne uken oppgir 45 prosent av befolkningen at de er bekymret for bivirkninger av vaksine. Dette er 16 prosentpoeng lavere enn i både mars og april, samt klart lavest så langt i pandemien.

Opinion har publisert over 200 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 25.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.


Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen