fbpx

Hva med munnbind?

Norge er i ferd med å åpne opp og nordmenns bruk av munnbind kan vise tegn på å falle fra et ellers historisk høyt nivå.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt ca. 40.000 nordmenn om de er positive eller negative til at vi skal bruke munnbind i Norge.

Fire av fem nordmenn er positive til at vi skal bruke munnbind i Norge (78 %). Dette er en nedgang på 2 prosentpoeng fra april, men likevel voldsomme 45 prosent over mai i fjor.

– Folk flest har brukt munnbind i økende grad, men nå snur kanskje trenden, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Munnbind er blitt stadig vanligere i Norge under pandemien. Allerede i mai i fjor sa en av tre nordmenn at de var positive til munnbind, og det til tross for at myndighetene da ikke anbefalte munnbind. Deretter har det stort sett gått én vei.

Åpner opp

Før helgen meldte regjeringen om at andre trinn i gjenåpningsplanen skjer 27. mai. Også Oslo kommune meldte om å innføre trinn to i gjenåpningsplanen for Oslo. Munnbind er nok blant de siste tiltakene som vil lettes på, nevnte byrådslederen.

– En åpning av Norge er etterlengtet, forutsatt at man har kontroll. Samtidig trenger mange litt tid på å normaliseres. Det handler også om å respektere utgangen av pandemien på samme vis som inngangen og ydmykhet for hva vi har stått i og gjennomgått, sier Clausen.

Hun sier at det er mange som opplever at livet har fått en annen retning. Enkelte lurer på om de fortsatt har venner eller om «alle andre» har et festligere liv enn seg selv. Svaret er nok som regel nei.

Fortsatt bekymret for smitte

I mai sier 39 prosent at de er bekymret for å bli smittet. Dette er på samme nivå som gjennomsnittet for hele pandemien. Mer enn 112.000 nordmenn er spurt om dette gjennom pandemien.

Langt flere, 59 prosent, sier at de er bekymret for at noen i familien vil bli smittet av koronaviruset. Dette er likevel 3 prosentpoeng under gjennomsnittet for pandemien og lavest siden juli i fjor. Nedgangen kan skyldes at stadig flere eldre blir vaksinert.

– Selv om vaksineringen ikke går rasende fort, går det i det minste fremover, sier Clausen.

Tre av ti nordmenn har nå fått minst en vaksinedose og halvparten av disse er fullvaksinerte. På verdensbasis håper WHO at minst 10 prosent i alle land kan være vaksinert innen september og 30 prosent innen året. Så langt er 75 prosent av alle vaksiner distribuert til kun 10 land.

Opinion har publisert over 210 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 25.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.


Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen