fbpx

Pandemiens varighet

En av tre nordmenn tror pandemien i Norge er over i løpet av det nærmeste halvåret. Resten er forberedt på at det kan ta mer tid.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt over 34.000 nordmenn om hvor mye lengre de tror at koronautbruddet vil vare i Norge.

Nå tror 34 prosent at koronautbruddet i Norge vil vare i opptil ett halvt år til, mens 38 prosent sier opptil ett år. 17 prosent sier opptil 2 år, mens 10 prosent sier lengre enn det.

Andelen som tror at det varer kun opptil et halvt år, har økt med 13 prosentpoeng siden mai og er nå på sitt klart høyeste nivå på mer enn ett år.

– Tross vaksinering er nordmenn langt ifra trygge på at pandemien i Norge er over de nærmeste uker eller måneder, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg slo fast på gårsdagens pressekonferanse at pandemien ikke er over, men sa samtidig at pandemien kan være over for Norges del om få uker eller måneder. Store deler av helse-Norge fikk kaffen i vrangstrupen, da FHI-overlege Preben Aavitsland søndag tvitret «Det var den pandemien».

Janssen

På gårsdagens pressekonferanse ble det også klart i hvilke situasjoner det kan være aktuelt å gi Janssen-vaksinen. Kriteriene er strenge. I tillegg sier flere leger nei til å sette vaksinen.

I slutten av mai, svarte 16 prosent at de ville tatt Janssen-vaksinen dersom det medførte at de ble raskere vaksinert. Flere menn enn kvinner svarte ja, og nesten hver fjerde under 30 år gjorde det samme. I tillegg var det noe høyere ja-andel blant de med innvandrerbakgrunn.

– At de yngre i større grad stiller seg positive til å ta Janssen-vaksinen, er ikke rart, gitt at de gjerne kommer sist i vaksinekøen. Hvor mange som faktisk tar den, blir nok langt færre, sier Clausen.

Hun sier at tendensen til høyere ja-andel blant innvandrere, kan skyldes at flere planlegger utenlandsreiser også til land med høyt smittetrykk, samt at flere kan ha bekjente og følger utenlandske nyheter i land hvor Janssen-vaksinen er mer utbredt.

I juni oppgir 38 prosent av befolkningen at de er bekymret for bivirkninger av en koronavaksine, som er en nedgang på 8 prosentpoeng fra mai og hele 23 prosentpoeng fra april.

Menneskeskapt virus?

USA har allerede startet granskning av koronavirusets opprinnelse. I dag varslet også EU-kommisjonenes president at hun krever granskning rundt dette. I tillegg varslet hun at 50 prosent av den voksne befolkningen i EU nå har fått første vaksine og 100 millioner mennesker er fullvaksinert.

I juni sier 21 prosent av befolkningen i Norge at de tror at koronaviruset er skapt av mennesker på et laboratorium. 58 prosent tror koronaviruset har oppstått naturlig, mens 21 prosent svarer vet ikke. Andelen som tror at viruset har oppstått naturlig, har falt med 14 prosentpoeng siden mai.

– Folk flest tror fortsatt at korona har oppstått naturlig, men når stadig flere vestlige ledere krever granskning, blir nok flere usikre, sier Clausen.  

Norsk koronamonitor har gjennom pandemien spurt totalt 10.700 nordmenn om de tror at koronaviruset har oppstått naturlig, eller om de tror det er skapt av mennesker på et laboratorium.

Opinion har publisert over 210 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 25.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.


Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen