fbpx

En pandemi sluppet fri

Rekordmange har den siste uken gitt klemmer. Både håndvasken og meteren droppes stadig mer, samtidig med at både smitten og vaksineringen skyter fart i landet.

Norsk koronamonitor fra Opinion har gjennom pandemien spurt 25.500 nordmenn om de den siste uken har gitt en klem til noen som ikke bor i egen husstand. I tillegg er det spurt om etterlevelse av koronatiltak.

I august oppgir mer enn fire av ti nordmenn (43 %) at de den siste uken har gitt en klem. Dette er 8 prosentpoeng høyere enn i juli og hele 19 prosentpoeng over gjennomsnittet for pandemien.

– I pandemien er dette klemmerekord med klar margin. Men flertallet forsøker fortsatt å holde igjen på å klemme de de ikke bor sammen med, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Nesten fire av ti (37 %) sier at de den siste uken har vært i situasjoner hvor mange var samlet uten at det var mulig å holde en meters avstand til andre. Dette er 7 prosentpoeng høyere enn i juli og er også høyeste nivå målt.

Håndvask gikk i vasken

På spørsmål om nordmenn er like oppmerksom på å vaske hender og holde avstand for tiden, sammenlignet med tidligere i koronaepidemien, sier 65 prosent ja og 30 prosent nei. Resten vet ikke. Andelen som sier ja, er det laveste nivået målt i pandemien.

– Fortsatt prøver folk flest å bidra til en god pandemihåndtering, men det er lett å glemme rutiner og ikke minst i en tid hvor strategien handler om å åpne opp, sier Clausen.

Norsk koronamonitor har under pandemien spurt totalt 129.000 nordmenn om de har unngått sosial omgang med nær familie og venner. 78 prosent sier i august ja til dette, som er laveste nivå siden november i fjor, men likevel 10 prosentpoeng over august i fjor.

Vanskelig å følge retningslinjer

I august sier fire av ti nordmenn (41 %) at de synes det er vanskelig å vite om de til enhver tid følger retningslinjer som gjelder dem. August er sammen med juni høyeste nivå målt i pandemien.  

– Mange opplever nok situasjonen som spesiell. På den ene siden øker smitten kraftig, men på den andre siden sies det at Norge har kontroll takket være vaksinering og at vi snart skal leve normalt med smitten, sier Clausen.

Norge er i ferd med å passere totalt 150.000 smittede, myndighetene forventer økt smitte fremover og i uken som gikk har ikke Norge lengre noen grønne fylker, ifølge det europeiske smittevernbyrået ECDCs smittekart. Samtidig vil en million vaksinedoser settes denne uken.

Opinion har publisert over 230 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 25.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.


Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen