fbpx

Foreldre vil vaksinere barna

Syv av ti foreldre vil gi koronavaksine til barna sine.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 3.000 foreldre om de er villig til å vaksinere sine barn, dersom en koronavaksine blir godkjent for barn.

I august sier syv av ti foreldre med barn under 18 år ja (71 %). 11 prosent sier nei. Resten vet ikke.

Andelen foreldre som sier ja, viste fallende trend fra mai til juli, men økte i august med 7 prosentpoeng.

– Skolestart og smitteøkning kan nok ha fått foreldre til å bli enda mer positive til å vaksinere barna sine, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Hun sier at å hoppe mellom fysisk og digital undervisning, kohorter og fargekoder, er hverken en fordel for elever eller lærere. Myndighetene ønsker å prioritere tiltak for de yngre, men det er langt ifra sikkert at de yngste får tilbud om vaksiner på lang tid.

Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) har godkjent vaksiner for barn og unge, og norske myndigheter vil snart komme med sine konklusjoner rundt dette. De har allerede besluttet å gi tilbud om vaksine til barn og ungdom i alderen 12-15 år med underliggende sykdom.

Rekordhøy tillit til vaksinefarten

Så langt i august sier et flertall i befolkningen (56 %) at de har tillit til at tempoet i vaksineringen i Norge er effektivt, mens en av fire sier nei (26 %). Resten vet ikke. Andelen som har tillit til tempoet, har aldri vært høyere så langt i pandemien.

– Svært mange har blitt vaksinert de siste ukene. Folk merker at vaksinekøen ikke lengre er så lang, sier Clausen.

Omtrent syv av ti nordmenn har nå fått minst en vaksinedose og mer enn halvparten av disse er fullvaksinert.

Nora Clausen sier at i august sier kun 5 prosent nei til å ta vaksine, og omtrent like mange er usikre. En videre smitteøkning kan samtidig medføre at flere ender opp med å ta vaksinen.

Opinion har publisert over 230 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 25.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.


Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen