fbpx

Halve Norge tviler på at korona oppstod naturlig

For første gang i pandemien tror under halvparten i Norge at koronaviruset har oppstått naturlig.

Norsk koronamonitor fra Opinion har igjennom pandemien spurt 12.000 nordmenn om de tror at koronaviruset har oppstått naturlig, eller om de tror det er skapt av mennesker på et laboratorium.

I august sier for første gang under halvparten av Norges befolkning at de tror at koronaviruset har oppstått naturlig (49 %). 28 prosent tror koronaviruset er skapt av mennesker, mens 23 prosent svarer vet ikke.

– Det som tidligere ble regnet som konspirasjonsteorier, er nå blitt mer allment akseptert, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Et solid flertall i befolkningen har gjennom hele pandemien antatt at korona har oppstått naturlig. Senest i mai sa 72 prosent at de trodde viruset hadde oppstått naturlig, men det var før USAs president Joe Biden i slutten av mai ba etterretningsmyndighetene etterforske saken og levere rapport innen 90 dager.

Bidens frist løper ut om få dager, men det er langt i fra sikkert at vi noen gang får vite hvordan viruset oppstod, eller at amerikansk etterretning finner dokumentasjon for at viruset ble spredt via et laboratorieuhell eller feltarbeid. Forskere flest anser labbteorien som lite sannsynlig.

Utdanning svekker labbteorien

Menn tror i større grad enn kvinner at viruset er menneskeskapt, dette er både tilfelle denne uken (32 % mot 24 %), samt er en trend gjennom hele pandemien. Alder har mindre å si, men det er en klar tendens til at Oslos befolkning i mindre grad tror viruset er menneskeskapt (15 % denne uken).

– Desto høyere utdanning man har, jo mer tror man viruset oppstod naturlig, sier Clausen.

Blant de uten universitetsutdanning sier 47 prosent denne uken at de tror viruset oppstod naturlig, mens blant de med minst 5 års universitetsutdanning sier 59 prosent det samme. Dette er likevel henholdsvis 11 og 17 prosentpoeng under gjennomsnittet for pandemien.  

Storpolitikk

Kina har vært lite villig til å la WHO eller andre undersøke saken, selv om Kina har to ledende laboratorier i området hvor koronaviruset først ble oppdaget. Blant annet skal et av laboratoriene ha blitt flyttet til omtrent 500 meter fra markedet i Wuhan.

– Vi må huske at et bakteppe er storpolitikk. USA har alt å vinne på å sette fokus på Kina og gjøre Kina til syndebukk for en pandemi som USA helt fra starten av ikke har håndtert optimalt. Kina derimot har alt å vinne på å ikke anklages for hele pandemien, sier Clausen.

Hun sier at det er en kjent sak at WHO blir kraftig presset både av USA og Kina. Samtidig er det viktig å lære det som læres kan for å unngå nye pandemier, samt redusere fare for laboratorieuhell og det uavhengig av koronaviruset.

Opinion har publisert over 230 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 25.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.


Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen