fbpx

Ikke helt etter planen

Folk flest har fortsatt høy tillit til å få god behandling av helsevesenet, samt har tillit til testkapasiteten. Men myndighetene merker kapasitetsutfordringer med rekordsmitte.

Norsk koronamonitor fra Opinion har gjennom pandemien spurt 82.000 nordmenn om de har tillit til at de får tilstrekkelig behandling av helsevesenet om de skulle bli smittet av koronaviruset. I tillegg er det spurt om tillit til testkapasitet og vilje til testing.

I august sier åtte av ti nordmenn (79 %) har tillit til at de vil få tilstrekkelig behandling av helsevesenet om de skulle bli smittet av koronaviruset.

9 prosent har ikke tillit til dette, mens resten svarer verken eller. Tilliten til helsevesenet har vært stabil høy i flere måneder.

– At Norge nå preges av rekordhøy smitte var tvilsomt planen, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

På dagens pressekonferanse var budskapet å få flest mulig og raskest mulig vaksinert, minne om meteren og varsle at dersom kommuner får kapasitetsproblemer, prioriteres først vaksinasjon, så testing og deretter smittesporing.

Mange nye nasjonale signaler kom ikke, men feriestemningen var borte og erstattet med en merkbar usikkerhet i Marmorhallen på hvor god kontroll vi egentlig har på pandemien i høst.

Tillit til testkapasitet

Hele ni av ti nordmenn (89 %) sier i august at de har tillit til at deres kommune har god nok kapasitet til å gi dem en koronatest dersom de ønsker å bli testet. Kun 7 prosent sier nei, mens resten vet ikke.

I august oppgir i underkant av annenhver nordmann (45 %) at de ønsker å teste seg for smitte av koronaviruset fremover.

Omtrent to av tre nordmenn oppgir å ha koronatestet seg så langt i pandemien. Andelen øker desto yngre man er.

Trondheim i hundre

Trondheim opplevde over hundre smittete siste døgn som er ny rekord og ber folk ta på munnbind igjen hvor meteren er vanskelig å etterleve.

Også Bergen rapporterer de høyeste smittetallene under pandemien. Oslo ligger så langt under rekordene fra april.

Denne uken oppgir 16 prosent av befolkningen at de selv eller noen i husstanden er forkjølet og/eller mistenker koronasmitte.

Andelen har ikke vært høyere siden september i fjor og er denne uken høyest i Oslo (19 %), fulgt av Bergen (18 %).

– Pandemiens smitterekorder ligger trolig foran oss og ikke bak oss, men mer avgjørende er som kjent hvilket nivå vi får på innleggelser og sykdomsbyrden, sier Clausen.

Hun sier at budskapet har vært at vi ikke må snuble på oppløpet, selv om stadig mer kanskje tyder på det motsatte.

Det siste døgnet var det registrert 1.415 smittede i Norge som er ny rekord i pandemien.

Opinion har publisert 240 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 25.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.


Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen