fbpx

Mener «koronatiltak» må til for å stoppe klimakrisen

Flere vil at myndighetene skal bruke like kraftige tiltak i klimakrisen som mot korona. Færre tror pandemien vil redusere de globale klimautfordringene på både kort og lang sikt.

Norsk koronamonitor fra Opinion har gjennom pandemien spurt ca. 15.000 nordmenn om de synes myndighetene bør innføre like kraftige tiltak for å stoppe klimakrisen som vi har hatt for å stoppe koronakrisen.

I august sier 37 prosent ja og 44 prosent nei til dette, mens resten svarer vet ikke. Andelen som sier ja, har ikke vært høyere i pandemien, og har økt med hele 8 prosentpoeng siden juni.

– I uken som gikk fikk vi en dramatisk ny klimarapport fra FNs klimapanel. I tillegg ble juli den varmeste måneden som noen gang er målt i verden. «Kode rød» har satt preg på folk, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

De yngre synes i størst grad at myndighetene bør innføre like kraftige tiltak for å stoppe klimakrisen som koronakrisen. Dette til tross for at unge har vært spesielt hardt rammet av tiltakene. Hele 48 prosent av de under 30 år sier denne uken ja, 41 prosent nei, mens resten vet ikke.

Spania satte varmerekord på 47,2 grader lørdag. Og det samme uke som Italia fikk sin rekord på 48,8 grader på Sicilia, som samtidig er europeisk rekord dersom målingene bekreftes.

Pandemien hjelper lite

På spørsmål om nordmenn tror at pandemien vil redusere de globale klimautfordringene på kort og lang sikt, tviler stadig flere.

I august tror fire av ti nordmenn (41 %) at korona har positiv klimaeffekt på kort sikt. 33 prosent svarer nei. 26 prosent vet ikke. Andelen som sier ja, har så langt i pandemien aldri vært lavere og ligger 12 prosentpoeng under gjennomsnittet for alle målinger.

På spørsmål om pandemien vil redusere de globale klimautfordringene på lang sikt, sier enda færre ja. Kun 15 prosent tror på langsiktig klimaeffekt, mens 59 prosent svarer nei. Resten vet ikke. Andelen som sier ja, ligger 4 prosentpoeng under gjennomsnittet.

– Troen på at pandemien bidrar til et grønt skifte faller nok nå som aktiviteten i Norge og verden tar seg opp igjen, sier Clausen.

Opinion har publisert over 230 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 25.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.


Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen