fbpx

Regjeringen varsler åpning, mens folk vurderer munnbind

I august øker viljen til å bruke munnbind og for første gang i åpningsfasen. I dag meldte myndighetene full åpning og et normalt liv i september.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt over 49.000 nordmenn gjennom pandemien om de er positive eller negative til at vi skal bruke munnbind i Norge.

To av tre nordmenn er nå positive til at vi skal bruke munnbind i Norge (65 %). Dette er en økning på 2 prosentpoeng fra juli som var laveste nivå målt siden august i fjor.

– For første gang i åpningsfasen øker nordmenns vilje til å bruke munnbind, et trendskifte som skyldes økt smitte i samfunnet, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Hun sier at omtrent alle i Norge har brukt munnbind en eller annen gang under pandemien og at nordmenns vilje til å bruke munnbind økte gjennom pandemien med en topp i april hvor fire av ti var positive (80 %). Deretter falt andel positive i åpningsfasen frem til nå i august hvor smitten på ny øker.

Høie ambisjoner

Helseminister Bent Høie sier i dag at en-meteren forsvinner i slutten av september og vi kan danse tett, klemme og leve som normalt. Sammen med statsministeren – mens vaksinegraden og smitten fyker til værs – varslet de «gladmeldingen». Saken ble først omtalt i VG og uten pressekonferanse.

Myndighetene sier at det er data og ikke datoer som gjelder, og bygger sluttdatoen på vaksineringsgrad og forutsetninger om at vaksinerte ikke blir alvorlig syke. Argumentet er at vi snart skal leve normalt med koronaviruset, i likhet med andre virus.

– Selv om denne beskjeden ikke er sjokkerende gitt vaksineringsgrad, at helsemyndighetene langt på vei argumenterer i samme baner og ulike land åpner opp, så er det ikke sikkert at jubelen står i taket blant folk flest, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Hun sier at tiden får vise om dette fremstår som en gladmelding for bergensere som nå opplever landets høyeste smittevekst, folk som venter i kø ved grensekontrollen, de som utsetter bursdagsfester eller reiser, eller gjør alt for at vi ikke snubler på oppløpet.

– Det er og bør være regjeringens oppgave å melde pandemiens slutt og vurdere helheten, uavhengig om det er valgkamp eller ikke. Men det betyr ikke at koronaviruset bryr seg mye om valgkamp, sier Clausen.

En rekke land som har åpnet opp gjeninnfører nå tiltak, herunder krav til munnbind. Island hadde lenge null smitte og høy vaksinegrad, men fikk etter åpning rekordhøy smitte og økte innleggelser.

Få vil åpne raskere

I august sier 35 prosent av nordmenn at de synes åpningen av samfunnet går for fort. 13 prosent sier det går for sakte, mens et flertall sier at tempoet er riktig (52 %).

– Stadig flere synes åpningen går for fort enn for sakte. En trend vi har sett etter april, sier Clausen.

Opinion har publisert over 230 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 25.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.


Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen