fbpx

Flertallet dropper utenlandsturer

Tre av ti nordmenn kommer til å reise til utlandet før utgangen av året. Flertallet støtter regjeringens beslutning om å åpne Norge opp, men langt ifra alle.

Norsk koronamonitor fra Opinion har denne uken spurt 1.132 nordmenn om de kommer til å reise til utlandet før utgangen av året 2021.

En av ti nordmenn (29 %) kommer til å reise til utlandet i løpet av året. Dobbelt så mange sier nei (59 %), mens 11 prosent vet ikke. Andelen som planlegger utenlandstur er dobbelt så høy i Oslo (41 %) som i Nord-Norge (18 %), men i alle landsdeler sier flertallet nei.

– Åpningen av Norge og nye reiseråd vil tvilsomt medføre en folkevandring til utlandet, men klart flere i år enn i fjor satser på en utenlandstur, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

I fjor på samme tid sa henholdsvis 8 prosent at de kom til å reise til utlandet i løpet av 2020, mens hele 84 prosent sa nei og 8 prosent svarte vet ikke.

Fra og med 1. oktober fjernes UDs globale reiseråd, og ingen land får nytt reiseråd kun på grunn av smittesituasjonen. Dermed er også råd om å unngå reiser som ikke er strengt tatt nødvendig blitt historie inntil videre.

Flertallet støtter åpningen

Norsk koronamonitor har også spurt følgende: «Regjeringen besluttet å åpne Norge 25. september og fjernet da de aller fleste smitteverntiltakene. Støtter du denne beslutningen?». Til dette svarer 59 prosent ja, 28 prosent nei og 13 prosent vet ikke.

Omtrent to av tre menn sier ja (65 %) mot i overkant av halvparten blant kvinner (52 %).

– Åpningen av Norge har støtte i befolkningen, men langt ifra alle er overbevist. Samtidig tyder mer på at skillet mellom før og etter åpning ikke bør overdrives, sier Clausen.

Hun sier at det har vært noen dager med litt «berg og dalbane-målinger» etter at Norge åpnet opp, men på mange områder ser folk heller ut til å vende mer tilbake til hverdagen og adferden slik den var før åpning, noe som krever mer tid for å fastslå.

Opinion har publisert over 240 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor
Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 25.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.


Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen