fbpx

Tror på normal jul

Annenhver kommer til å delta på julebord i år. Det er tre ganger så mange som i fjor. Et solid flertall satser på en normal jul.

Norsk koronamonitor fra Opinion har gjennom pandemien spurt totalt 15.800 nordmenn om de kommer til å delta på julebord i år, samt om de tror at julen blir annerledes i år på grunn av koronasituasjonen.

Annenhver nordmann (49 %) sier i oktober at de kommer til å delta på julebord i år. 33 prosent sier nei til dette, mens 18 prosent svarer vet ikke. I fjor på samme tid, svarte kun 16 prosent ja, 62 prosent nei og resten vet ikke.

– Halve Norge benker seg til julebord i år, og så langt ser det ikke ut til at stigende smittetall endrer på det, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Det siste døgnet hadde Norge 1.144 registrerte smittede og Tromsø opplever smitterekord. Den nye regjeringen har varslet pressekonferanse om koronasituasjonen torsdag, samt sendte i dag ut et justert rundskriv om kommunale smitteverntiltak.

Håper på god jul

I oktober sier kun 14 prosent at de tror at julen blir annerledes i år på grunn av koronasituasjonen. Hele 77 prosent tror ikke det, mens resten svarer vet ikke.

I fjor på samme tid, antok 45 prosent at det ble en annerledes jul, mens like mange (45 %) trodde ikke det. Resten svarte vet ikke.

Mer kulturliv

Norsk koronamonitor har i høst spurt 4.500 nordmenn om de har deltatt fysisk på kulturtilbud slik som konserter eller teater siste måneden, samt deres planer for kommende måned.

Nå i oktober sier en av tre nordmenn (32 %) at de har deltatt fysisk på et eller flere kulturtilbud, slik som konsert eller teater, den siste måneden. Dette er en økning på 10 prosentpoeng sammenlignet med september.

Nesten halvparten (46 %) sier de har planer om å delta på kulturtilbud kommende måned. Dette er 11 prosentpoeng høyere enn i september.

– Stadig flere vender tilbake til kulturlivet, men mange er fortsatt forsiktige med å oppsøke steder som samler mange mennesker, sier Clausen.

Hun sier at dersom koronasmitten øker kraftig utover vinteren og kanskje i kombinasjon med mer forkjølelse og influensa, så vil nok det også merkes på publikumstilstrømningen til kulturlivet.

Syk for tiden

Så langt i oktober oppgir 21 prosent at noen i husstanden er forkjølet og/eller det mistenkes at noen kan være smittet av koronaviruset. Dette er høyeste nivå målt helt siden nedstengningen i mars i 2020, og ligger 7 prosentpoeng høyere enn på samme tid i fjor.

Totalt er over 70.000 nordmenn løpende spurt om dette under hele pandemien.

Opinion har publisert over 250 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.


Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen