Kommentar
21.11.2023
21.11.2023

Nye boformer: Jeg deler gjerne badstu med naboen

Dette er en kommentar skrevet av
Henrik Ferdinand Hanssen
Rådgiver
Henrik er glad i badstu og ansvarlig for rapporten Morgendagens Boformer (høsten 2023). Les mer om den under menylink Rapporter.
Dette er en analyse skrevet av
Henrik Ferdinand Hanssen
Rådgiver
Henrik er glad i badstu og ansvarlig for rapporten Morgendagens Boformer (høsten 2023). Les mer om den under menylink Rapporter.
Boligprisene tvinger unge i byene til å søke mot nye boformer og finansieringsløsninger. Men trenden var allerede på gang før rentene skjøt fart, og boligkjøperne er nysgjerrige. Selv tror jeg nabodeling i byene blir normalen også for andre enn oss unge fremover.

I blokken der jeg bor på Sofienberg i Oslo har vi fjernet noen oljefyrer, og dermed frigjort masse ledig areal i kjelleren. Jeg er stor badstueentusiast og fast inventar i badstuene innerst i Oslofjorden i vinterhalvåret. Det tomme kjellerarealet gav meg en idé: Hva om vi bygger en felles badstue for beboerne i kjelleren? Med faste badstutidspunkter og mulighet for privat booking (ja, jeg anerkjenner at ikke alle vil dele badstu med halvnakne naboer).

Jeg er heldigvis ikke alene om tanken; 13 prosent av befolkningen i Stor-Oslo kan tenke seg å dele badstue med naboen viser vår ferske studie Morgendagens Boformer. For de mer sjenerte er det kanskje andre ting enn badstue som er fint å dele med naboen? Fra et miljøperspektiv (og økonomisk) bør de fleste av oss eie færre ting. Da er det vel en god idé om vi som bor tett og nær hverandre kan dele verktøy, bil og andre kostbare ting vi sjelden bruker? Som en ekstra bonus skal du heller ikke se bort fra at byboerlivet blir mer sosialt med nabodeling.

Borettslaget hvor undertegnede savner badstu i kjelleren (Foto: Privat/ Henrik F Hanssen)

“Delingsøkonomien" har vært tema lenge. Allerede for tyve år siden snakket mange om å dele bil, båt og verktøy (har jeg hørt. Selv var jeg bare et barn). Men det tok liksom aldri helt av. Én ting er å si at det er en god idé, noe helt annet å få det til å fungere i praksis. Men nå ser det ut til å skje ting. Stadig flere boligprosjekter bygges med integrerte delingstjenester og fellesrom. Det popper opp apper som kobler folk sammen og holder styr på alt som kan bookes og deles. Og ikke minst: Folks holdninger er i endring.

Delingsvilligheten er aller størst i Stor-Oslo, regionen vi dekker i Morgendagens Boformer: Her kan 24 prosent tenke seg en delingstjeneste for bil i borettslaget, og 22 prosent vil gjerne dele felles verktøy og hageredskaper med naboene. Foreløpig ser det ut til å være en generasjonsting. De unge er mest velvillig innstilte til å leie fremfor eie, noe som henger sammen med økonomi og at de ofte bor tettere og trangere.

Jeg er ganske sikker på at nabodeling i byene blir normalen også for andre enn oss unge i årene fremover. Tiden vil vise.