Korona
31.1.2022
31.1.2022

Heller munnbind enn omikron

Dette er en kommentar skrevet av
Dette er en analyse skrevet av
Folk flest synes munnbind er helt OK i møte med økt smitte. Samtidig melder tre av ti husstander om koronarelatert sykefravær siste måned.

Folk flest synes munnbind er helt OK i møte med økt smitte. Samtidig melder tre av ti husstander om koronarelatert sykefravær siste måned.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt over 70.000 nordmenn gjennom pandemien om de er positive eller negative til at vi skal bruke munnbind i Norge.

Syv av ti nordmenn er positive til at vi skal bruke munnbind i januar (71 %). 16 prosent er negative, mens resten svarer verken eller. Andelen positive har likevel falt med 9 prosentpoeng fra desember.

- Folk flest velger heller munnbind enn omikron, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Hun sier at selv om det var en nedgang i andel positive til munnbind i januar, er hovedbildet at befolkningen fortsatt er positive til munnbind og ikke minst at folk faktisk også bruker det.

Ni av ti nordmenn (92 %) sier i januar at de som regel bruker munnbind på offentlige steder hvor det er vanskelig å holde en meters avstand.

Syv av ti nordmenn (70 %) sier i januar at de er like oppmerksomme på å vaske hender og holde avstand for tiden, sammenlignet med tidligere i pandemien. Andelen har ikke vært høyere siden juni i fjor.

Mye sykefravær

Nesten tre av ti (28 %) sier at de selv eller noen i deres husstand har hatt sykefravær på grunn av koronasituasjonen den siste måneden. Spesielt de i alderen 30-39 år oppgir dette.

- Krav til isolasjon og karantene preger hverdagen for svært mange etter at omikron kom, sier Clausen.

Norge har hatt flere smitterekorder på ca. 25.000 registrerte smittede i døgnet nylig, men MSIS fanger nå opp færre smittede etter at PCR-tester for enkelte ikke lengre kreves.

I uken som gikk oppga 28 prosent at noen i husstanden er forkjølet eller det mistenkes koronasmitte i husstanden. Dette er hele 10 prosentpoeng høyere enn førsteuken av januar.

Tror helsevesenet har kapasitet

I januar sier tre av fire nordmenn (76 %) at de har tillit til at de vil få tilstrekkelig behandling av helsevesenet om de skulle bli smittet av koronaviruset. 14 prosent har ikke tillit til dette, mens resten svarer verken eller.

Tilliten ligger 7 prosentpoeng over desember, samt er identisk med gjennomsnittet for hele pandemien.

- Fordi omikron gir mindre alvorlig sykdom, har folk flest tro på at helsevesenet klarer seg bra, sier Clausen.

To av tre nordmenn (65 %) sier i januar at de har tillit til at tempoet på vaksineringen i Norge er effektivt. Dette er 12 prosentpoeng høyere enn i desember og ligger nå hele 19 prosentpoeng over gjennomsnittet for de siste 12 månedene.

Omtrent 94 prosent av den voksne befolkningen over 18 år er ifølge FHI nå vaksinert med en dose og omtrent 91 prosent med to doser.

Opinion har publisert over 270 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute Askheim

Ola Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Kontaktperson: