Korona
12.1.2022
12.1.2022

Stemningsskifte

Dette er en kommentar skrevet av
Dette er en analyse skrevet av
Folk flest forventer smitteøkning, men til tross for stadige smitterekorder er et stemningsskifte på gang i befolkningen.

Folk flest forventer smitteøkning, men til tross for stadige smitterekorder er et stemningsskifte på gang i befolkningen.

Norsk koronamonitor fra Opinion har gjennom pandemien spurt ca. 155.000 nordmenn om de tror at antall nye tilfeller av koronasmittede i Norge vil øke, reduseres eller forbli uendret. I tillegg er det spurt om deres syn på koronatiltak.

Så langt i januar sier to av tre nordmenn at de tror at antall nye tilfeller av koronasmittede i Norge vil øke (67 %). 16 prosent forventet reduksjon, mens 17 prosent tror at antallet forblir uendret.

Andelen som nå forventer smitteøkning har økt med 6 prosentpoeng siden desember, og ligger hele 22 prosentpoeng over januar i fjor.

- Vi preges av smitterekorder for tiden, og få forventer at rekordenes tid er forbi. Samtidig er nordmenn mindre redd for smitte, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

En av tre nordmenn (32 %) sier i januar at de er bekymret for å bli smittet. Dette er en nedgang på 5 prosentpoeng fra desember. 51 prosent er bekymret for at noen i familien blir smittet, som er 6 prosentpoeng under desember.

Hun tror at mange preges av å ha fått påfyll av vaksine og at omikron fremstår mindre farlig. I tillegg har samfunnsdebatten de siste ukene om tiltaksnivå nok bidratt til at mange opplever situasjonen som annerledes og kanskje mindre kritisk.

Selv om risikoen for sykehusinnleggelser er lavere, som FHI estimerer å være 69 prosent lavere enn delta-varianten, så er omikron også svært smittsom. Norge hadde smitterekord på nesten 10.000 registrert smittede siste døgn. WHO forventer at mer enn halvparten i Europa vil bli smittet nærmeste 6-8 uker.

For strengt, sier flere enn før

Så langt i januar sier rekordmange 32 prosent at de synes at retningslinjene myndighetene har innført for å begrense koronasmitte er for strenge. Dette er hele 9 prosentpoeng økning fra desember. Annenhver nordmann er uenig i at det er for strengt (50 %), men dette er samtidig uvanlig lave tall i pandemien.

- Folk flest har i pandemien heller stått på bremsen enn gassen når lettelser vurderes i møte med økt smitte, men dette er ikke lengre like selvfølgelig, sier Clausen.

Rekordmange 31 prosent sier at påkjenningen på det norske folk er blitt for stor til at myndighetenes tiltak for å begrense koronasmitte kan forsvares. 43 prosent er uenig, mens resten svarer verken eller.

I januar sier 16 prosent at de synes at omfanget på koronatiltak i deres kommune bør økes. 29 prosent sier de bør reduseres, mens halvparten sier bestå som i dag (50 %).

En halvliter omikron, takk

Norsk koronamonitor har i snart en måned spurt over 5.000 nordmenn om de synes det var en riktig beslutning at det er innført full skjenkestopp i hele landet.

I januar sier 36 prosent ja til dette. Et flertall på 52 prosent sier nei, mens 12 prosent svarer vet ikke. Andelen som sier ja, har falt med hele 13 prosentpoeng siden desember.

- Frem til julaften var det flertall i befolkningen for skjenkestopp. Flertallet har nå snudd, sier Clausen.

Regjeringen innførte nasjonal skjenkestopp 13. desember og vil trolig presentere flere endringer i nasjonale tiltak på en pressekonferanse i morgen.

Opinion har publisert over 270 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute Askheim

Ola Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Kontaktperson: