Korona
30.8.2022
30.8.2022

Lite bekymring for et virus vi ikke blir kvitt

Dette er en kommentar skrevet av
Dette er en analyse skrevet av
Kun en av fem nordmenn er bekymret for å bli smittet av korona, idet vi runder to og et halvt år med pandemi. De fleste tror viruset vil være med oss lenge.

Kun en av fem nordmenn er bekymret for å bli smittet av korona, idet vi runder to og et halvt år med pandemi. De fleste tror viruset vil være med oss lenge.


Norsk koronamonitor fra Opinion har gjennom pandemien spurt 172.000 nordmenn om de er bekymret for å bli smittet av koronaviruset.

Kun en av fem nordmenn sier i august at de er bekymret for å bli smittet (19 %). 62 prosent er ikke bekymret, mens resten svarer verken eller.

– Folk flest er ikke lengre bekymret for å bli smittet. Mange har nok vent seg til å leve med koronaviruset i samfunnet og få tror vi er kvitt viruset på lenge, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Sammen med mai i år, er dette laveste nivå målt i pandemien. Andelen som er bekymret for å bli smittet ligger henholdsvis 16 og 23 prosentpoeng under samme periode i fjor og forfjor.

Syv av ti nordmenn tror ikke at man blir immun mot koronaviruset dersom man blir smittet (70 %).

Samtidig tror kun 12 prosent av befolkningen i august at de har høyere risiko for å få alvorlig sykdom, sammenlignet med gjennomsnittet i befolkningen dersom de blir smittet. Hele 41 prosent oppgir lavere, mens nær halvparten sier samme risiko (47 %).

Vanskelig å bli kvitt korona

En av ti nordmenn tror at koronautbruddet i Norge vil vare i opptil ett halvt år til (10 %), mens 22 prosent sier opptil ett år og 26 prosent sier opptil 2 år. Hele 43 prosent tror lengre enn det.

– Andelen som tror at vi fortsatt vil ha koronavirus i landet i minst to år til, har aldri vært målt høyere tidligere i pandemien, sier Clausen.

I august tror fire av ti nordmenn at antall nye tilfeller av koronasmittede i Norge vil øke (39 %). 23 prosent forventet reduksjon, mens resten tror at antallet forblir uendret.

Vender tilbake til kulturlivet

I august sier nesten halve befolkningen (45 %) at de har deltatt fysisk på et eller flere kulturtilbud, slik som konsert eller teater, den siste måneden. Dette er høyeste nivå målt i pandemien. 48 prosent sier de har planer om å delta på kulturtilbud kommende måned.

– Publikum vender jevnt og trutt tilbake til kulturlivet, og kulturbruken har økt måned for måned så langt i år, sier Clausen.

Opinion har publisert over 280 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

     

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute Askheim

Ola Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Kontaktperson: