Korona
23.10.2022
23.10.2022

Har vi det bra?

Dette er en kommentar skrevet av
Dette er en analyse skrevet av
Strenge koronatiltak og bekymringer for koronasmitte preger oss ikke lengre, men har vi det bra for tiden?

Strenge koronatiltak og bekymringer for koronasmitte preger oss ikke lengre, men har vi det bra for tiden?

Norsk koronamonitor fra Opinion har gjennom pandemien spurt totalt 38.000 nordmenn om de tror at de eldre og de yngre har det bra eller dårlig for tiden.

I oktober sier 45 prosent av befolkningen at de tror at de yngre har det bra for tiden, mens 26 prosent tror de har det dårlig. Resten svarer verken eller, eller vet ikke.

På tilsvarende spørsmål om de eldre, sier 44 prosent av befolkningen at de tror at de eldre har det bra for tiden. 26 prosent sier dårlig, mens resten svarer verken eller, eller vet ikke.

På samme tid i fjor, antok henholdsvis 55 prosent at de yngre hadde det bra og 44 prosent at de eldre hadde det bra.

– Tiden etter strenge koronatiltak, har ikke blitt den oppturen mange håpet på. En utrygg verden og usikker økonomi, og fortsatt en del ensomhet preger nok mange, sier

seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

I fjor på samme tid hadde Norge åpnet opp for fullt, før omikron stengte landet på ny utover vinteren. En ny regjering måtte da, litt motvillig i starten, innkalle til hyppige koronapressekonferanser igjen.

Selv om folk flest nå både er koronavaksinert og koronasmittet fra før, og influensa har vært nokså fraværende under hele pandemien, anser helsemyndighetene at vi står i en uavklart situasjon hvor en kombinasjonsbølge av influensa og korona kan prege oss i vinter.

Figuren viser andelen av befolkningen som tror at de eldre har det dårlig (i sort) og andelen som tror at de yngre har det dårlig (i rødt) – over tid.

Fra pandemi til utrygg verden og økonomi

Under koronapandemien har Norsk koronamonitor spurt til sammen 172.000 nordmenn følgende: Totalt sett, hvordan vurderer du din egen situasjon akkurat nå. Vil du si at det går bra med deg, dårlig med deg eller verken bra eller dårlig?

Nå i oktober sier 68 prosent bra, 9 prosent dårlig og 23 prosent verken eller. Andelen som sier det går bra, ligger 6 prosentpoeng lavere sammenlignet med samme periode i fjor.  

De som i størst grad sier at de har det dårlig nå, er de under 40 år, hvor 13 prosent oppgir dette. Tilsvarende tall for de eldre over 60 år er 3 prosent. Andelen som har det dårlig nå, er likevel lavere enn den var i september.

Spår dårligere økonomi

Hele 60 prosent av befolkningen tror i oktober at den økonomiske situasjonen i Norge blir dårligere den neste måneden. Kun 8 prosent tror den blir bedre, mens 32 prosent tror den forblir uendret.

Andelen som forventer dårligere tider har økt med 4 prosentpoeng siden september.

- September var allerede den mest pessimistiske måneden siden nedstengningen i mars 2020, men den økonomiske pessimismen har forsterket seg ytterligere nå i oktober, sier Clausen.

Fortsatt tro på normal jul

En av ti nordmenn (10 %) tror at julen blir annerledes i år på grunn av koronasituasjonen, mens hele 83 prosent tror ikke det. Resten vet ikke.

Samtidig sier halve befolkningen i oktober, at de kommer til å delta på julebord i år (52 %). 31 prosent sier nei til dette, mens resten vet ikke. Tallene er fortsatt ganske stabile sammenlignet med september.

– Fortsatt forventer de aller fleste en normal jul i år, og halve Norge planlegger å ta del i julebordsesongen, sier Clausen.

Hun sier at årets julebordsesong ser hverken ut til å bli særlig laber eller historisk god, men virker inntil videre å kunne bli ganske stabil og forutsigbar i år.

Kun en av fem nordmenn sier i oktober at de er bekymret for å bli smittet (20 %). 63 prosent er ikke bekymret, mens resten svarer verken eller. Også dette er omtrent uendret fra september.

Opinion har publisert over 280 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

     

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute Askheim

Ola Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Kontaktperson: