Frokostseminar
24.4.25

Lansering av Forbruker og Bærekraft 2025

Mens verden går av hengslene, må man nesten spørre seg: Hva skjer med klimakrisen? Har den blitt irrelevant? Grønne investeringer stuper, og politikerne krangler om klimatiltak. Hva mener folket?
Seminaret er gjennomført.
Tid: 
24.4.2025
kl. 
9:00
til
10:00
Sted:
Vulkan 16, Oslo
Pris:
Gratis
Kontakt:
Sunneva Kilsti

Vel møtt til lansering av Forbruker og bærekraft 2025

I år har vår årlige bærekraftsundersøkelse 5-årsjubileum. For sjette gang på rad deler vi ferske fakta om nordmenns forhold til aktuelle saker som energi og klima (superhot), klimapolitikk (snart stortingsvalg) og fremtidstro (himmel eller helvete?). I større grad enn tidligere ser vi på nordmenn som samfunnsborgere, men kommer heller ikke utenom forbrukerperspektivet. Vi får også besøk av spennende gjester fra akademia, næringsliv og folkedypet.

 

Et vitenskapelig senter ute av synk med tidsånden?

I vår oppretter Universitetet i Oslo et nytt, tverrfaglig senter for global bærekraft. Her samles bærekraftrelevant forskning innen realfag, medisin, samfunnsfag og humaniora. Målet er å styrke forskningen, utdanningen og formidlingen som trengs for å oppnå en globalt bærekraftig fremtid. Intet mindre.

Hvorfor kommer dette nå, når «ingen» snakker om bærekraft lenger? Når geopolitikken og tidsånden trekker fokus i andre retninger hos politikere, næringsliv og forbrukere?

 

Fotograf: Ola Sæther

Professor Helge Jordheim, leder for det ferske senteret, kommer til Vulkan for å svare på dette. Som leder for universitetets største nysatsing på 30 år vil han kaste lys over betydningen av tverrfaglighet og hvordan siloer kan og må brytes for å oppnå de beste resultatene. I en tid hvor bærekraft ikke er særlig great, vil han også avsløre hva som gjør ham selv motivert for å jobbe med bærekraft og det grønne skiftet.

 

Trump er verst, men norsk næringsliv blåser heller ikke folk av banen

I årets undersøkelse spurte vi hvilke personer eller organisasjoner som gjennom sitt virke hovedsakelig bidrar til lavere eller høyere utslipp av klimagasser. Ikke overraskende taper Trump kampen om å være best på klimakutt, noe han heller ikke aspirerer til. Men hva med norske samfunnsaktører som LO, NHO og Ap-regjeringen?

 

Trygve Ulset fra NHO vil fortelle hva NHO gjør for å bidra til lavere utslipp av klimagasser. Hva har Næringslivets hovedorganisasjon oppnådd så langt? Hvordan prioriterer organisasjonen og deres medlemsbedrifter klima i dag og framover? Trygve er prosjektleder for bærekraft i NHO og har lang erfaring med tema knyttet til bærekraft og arbeidsliv.

 

Det er håp!

I en liten lekkasje fra årets Forbruker og bærekraft kan vi avsløre at folk faktisk ikke har mista trua på at det er mulig å gjøre noe med klimaendringene. Selv om det ser mørkt ut har hele 8 av 10 nordmenn en eller annen form for tro og motivasjon. På lanseringen kan du glede deg til en liten filosofisk gjennomgang av de ulike grunnlagene folk har for håp.

 

Du kan også glede deg til en presentasjon av mange og konkrete grunner til håp. Petter Gulli i firmaet 12YEARS har vært selverklært klimaoptimist i 7 år, en optimisme han innrømmer knaker i sammenføyningene av og til. I januar arrangerte han derfor Håp-konferansen, som kun handlet om det som går bra i verden. Ledere fra Amnesty, Leger uten grenser, WWF, Framtiden i våre hender, Skift og Norad fortalte om hva som går bra på deres områder og hva som gir dem personlig håp for fremtiden. På seminaret vil Petter dele noen av høydepunktene fra konferansen og løfte fram det han selv mener gir grunn til håp om en lysere og bedre framtid.      

Dørene åpner 08:30 og det vil bli enkel frokostservering.

Velkommen til seminar!

Les mer om rapporten vår Forbruker og bærekraft her.