Optimismen for det nye året som ble målt i januar ble relativt kortvarig. Etter et markant oppsving i forbrukertilliten fra desember til januar, var fallet i Forbrukertillitsindeksen (CCI) i februar betydelig. I mars måles en ny nedgang, også den er statistisk sikker. CCI er nå på minus 18,5 poeng, ned 9,0 poeng fra februar, viser marsmålingen til Opinion. Den er hele 13,1 poeng lavere enn i januar. Januar og februar var de to beste forbrukertillitsmålingene siden før Russlands fullskalainvasjon av Ukraina i februar 2022.
- I mars ble ordkrigen mellom USA og flere handelspartnere om tollmurer trappet opp. Prisveksten i Norge for siste tolvmånedersperiode har vært uventet høy. Sammen med lavere arbeidsledighet enn ventet og rapporten om positive forventninger til norsk økonomi fra Norges Banks regionale nettverk, førte det til at den ene økonomieksperten etter den andre avlyste det tidligere varslede rentekuttet i mars. Internasjonal uro, uendret styringsrente og utsikter til færre rentekutt i år har skapt ny usikkerhet og økt pessimisme, noe vi ser i mars-målingen, sier Henrik Høidahl, fagsjef for politikk og samfunn i Opinion
- Alle de fire indikatorene som til sammen utgjør forbrukertillitsindeksen faller markant i mars. Størst tilbakegang har troen på landets økonomi om 12 måneder, sammenlignet med i dag. Fallet må ses i sammenheng med økende handelskonflikter, trusler om flere tollbarrierer og konsekvensene det kan få for en åpen og liten norsk økonomi, sier Høidahl.
- I mars er det 49 prosent som tror at Norges økonomiske situasjon vil være litt eller mye dårligere om 12 måneder, mot 35 prosent i februar og 26 prosent i januar. 16 prosent tror den vil være litt eller mye bedre, mot 27 prosent i februar og 34 prosent i januar.
Fallet må ses i sammenheng med økende handelskonflikter, trusler om flere tollbarrierer og konsekvensene det kan få for en åpen og liten norsk økonomi, sier Henrik Høidahl, fagsjef for politikk og samfunn i Opinion.
- Troen på husholdningens økonomi om 12 måneder får seg også en kraftig knekk i mars. Opinions måling ble gjennomført samme uke som SSB la fram overraskende høye inflasjonstall og Norges Bank presenterte oppjusterte forventninger til norsk økonomi. Signaler om rentekutt har vært en sterk driver for økt tro på egen økonomi. Da mye tydet på at det ikke ville bli noe av kuttet i mars, noe sentralbanken bekreftet etter rentemøtet på torsdag, påvirket det forbrukertilliten i negativ retning, sier Henrik Høidahl.
- I mars er det 36 prosent som tror at husholdningens økonomiske situasjon vil være litt eller mye dårligere om 12 måneder, mot 28 prosent i februar og 23 prosent i januar. 24 prosent tror den vil være litt eller mye bedre, mot 30 prosent i februar og 32 prosent i januar.
Les mer om forbrukertillitsindeksen (CCI) og se tidligere målinger og historisk data her.
Undersøkelsen for oktober er gjennomført mellom 11. – 17.mars i et landsrepresentativt utvalg på 1000 personer over 18 år. Neste CCI-måling publiseres fredag 25. april.
Om CCI:
ConsumerConfidence Index Indeksen (CCI) er et anerkjent internasjonalt mål på forbrukernes tillit. Det brukes i alle EU-land.
Beregningsmetode:
CCI er et gjennomsnitt avforbrukernes vurdering av 1) husholdningens økonomi nå og 2) om 12 måneder, forventninger til 3) landets økonomi om 12 måneder og 4) husholdningens kjøp av større forbruksgoder om 12 måneder.
Hver delindeks er slik at tallet er 100 hvis alle venter sterk positiv endring, og minus 100 hvis alle venter sterk negativ endring. Hvis alle venter ingen endring blir tallet lik 0. Med CCI over 0, kan vi si at forbrukerne i overveiende grad venter sterkere økonomi. Hvis CCIer under 0, venter de i overveiende grad svakere økonomi.
ForbrukerMeteret™:
ForbrukerMeteret™ kjøres månedlig som en web-omnibus og kartlegger forbrukernes tillit og forventninger til egen og landets økonomi, arbeidsmarkedet, planer for forbruk og sparing og andre spørsmål knyttet til forbruk og økonomi. Resultatene er basert på månedlige landsrepresentative utvalg (1000 intervjuer).