Opinion er i all beskjedenhet Norges, Europas og trolig verdens mest kunnskapsrike analysebyrå når det gjelder nordmenns juletradisjoner. Vi har i ti år samlet sammen innsikt og statistikk om temaet, og arrangerer hvert eneste år et eget juleseminar, hvor vi tar kunder og samarbeidspartnere med på Reisen til julestemningen.
Årets seminar gikk av stabelen onsdag 11. desember, og vi kunne ønske 70 gjester velkommen til julepyntede lokaler og byens bestejulekake fra Åpent Bakeri. Det hele åpnet med Nitimens matorakel, Christopher Sjuve, som doserte morsomt og kunnskapsrikt om julemat. Christopher fortalte oss hvorfor vi nordmenn (og ingen andre) spiser ribbe og pinnekjøtt til jul, om hvorfor vi spiser tørket sau og hvorfor å spise svin er den store drømmen. Tidligere har vi målt at julemat er det viktigste for nordmenn for å få julestemning, så det var på høy tid å få historien bak julematen vår.
Hva er så årets viktigste innsikter omkring nordmenns jul? Vi kan begynne med juletrær, en viktig bestanddel i nordmenns julestemning, som har fått en stadig mer fremskutt plass i førjulstiden. For en generasjon siden var det tabu å så mye som se på juletreet før lille julaften, men de siste årene ses pyntede juletrær stadig i vinduene rundt i kongeriket allerede fra tidlig desember.
Hvorfor skjer dette? Dels er vi generelt tidligere ute med alt som har med jul å gjøre – nesten halvparten av oss begynner juleforberedelsene før 1. desember. Dels handler det nok om juletrærnes bestandighet – vi har gått inn i plastalderen. Vi spurte i november om man planla å anskaffe prydbusken i plast eller organiske materialer, og da svarte hele 50% at de så for seg årets jul med førstnevnte. Fordelen med slike juletrær er åpenbart lenger holdbarhet enn for deres naturlige slektninger, i tillegg til at man rett og slett kan hente det fra loftet heller enn å måtte bevege seg ut på glatt holke til nærmeste juletreselger eller skog.
Vi har også spurt om man planlegger å gå rundt juletreet i år – her svaret 14% at dette er på planen. Ved siden av at juletregang er gøy, er det også sunt, i følge forskning.no. Treningsforskerne ved Høyskolen i Innlandet har beregnet at skarve fem timer rundt juletreet, fortrinnsvis i ytre ring, er tilstrekkelig for å kvitte seg med julemiddagen. Så her er det bare å børste støv av teksten til «Så går vi rundt om en enebærbusk».
Vi har også i år spurt om man planlegger å kjøpe julepresanger til sine aller beste venner: Kjæledyrene. Det kan se ut som om Fido og Mons ligger inne for en ikke ubetydelig pakkehaug i år. 4 av 10 nordmenn planlegger å kjøpe én eller flere gaver til sine firbente og nebbete venner, flest i aldersgruppen 50-59 år (eierne, ikke dyrene).
NRK har også laget en sak om at det i år også er en trend å gi kjæledyrene julekalender, samt kjøpe julegaver til de kjæledyrene som huserer hos venner og familie. For julenissen må det være en middels god nyhet at han fremover også må holde rede på snille og slemme undulater og rotweilere, så gavelisten blir riktig. Vi følger saken.
Sist, men ikke minst: Julen 2024 er arbeidstakers jul, om man ser på innretningen av kalenderen. Vi har derfor lurt på hvordan folks ferievaner påvirkes av dette. 42% av det norske folk planlegger å ta ferie i julen. Hele 1 av 3 ser for seg å ha ferie over 10 dager, mens 7% svarer at de logger ut mer enn 18 dager.
Det blir trolig travle dager på flyplassene de neste dagene, hvor 5% av det norske folk oppgir at de planlegger å tilbringe julen utenlands. Blant disse skal 2 av 3 feire selve julaften under palmer, skyskrapere eller andre fremmede omgivelser.
PS! For de som følte at sensommerens prinsessebryllup kostetmye skattepenger for lite innhold kan vi berolige om at det ikke var helt bortkastet. Årets julekule til juletreet må rett og slett være Märtha og Durek-kulen. Kan kjøpes for den skarve sum av kr 649 hos Heim Studios (ikke sponset!). Til den som trodde vedkommende hadde alt.