Krisene har stått i kø for de norske forbrukerne. Pandemien hadde knapt sluppet taket før Russland invaderte Ukraina. Siden har vi vært vitne til en eskalerende krig i Midtøsten, økte stormaktsrivaliseringer og startskuddet på den nye handelskrigen. På hjemmebane har prisveksten og rentene fortsatt å legge press på økonomien, samtidig som mange opplever en økende avstand til makta og økte sosiale forskjeller. Dette har bidratt til at seks av ti nordmenn nå uttrykker en reell bekymring for samfunnets fremtid. I møte med denne usikkerheten søker mange tilbake til det kjente og trygge – de skreller bort det overflødige og vender blikket mot det nære.
Hver vår lanserer vi i Opinion årets Consumer Stories, Norges mest brukte trendrapport. Basert på både kvalitative og kvantitative data dokumenterer vi de syv store trendhistoriene som vil forme norske forbrukere i årene fremover, samt seks overordnete metatrender med langvarig innflytelse. I tillegg fanger vi opp de mer dynamiske endringene som vil prege forbrukerne de neste 1–3 årene, som vi oppsummerer hvert år i de ti viktigste innsiktene. Her får du et lite innblikk i fem av dem.
Alle årets 10 viktigste innsikter fra Consumer Stories er tilgjengelig for abonnenter her.
En konservativ bølge skyller over forbrukerne, med en tydelig dreining fra idealistiske visjoner til pragmatiske verdier. Dette skiftet gjenspeiles i alt fra høyredreining blant unge til økende skepsis mot globalisering, innvandring og det grønne skiftet. Samtidig søker folk trygghet og stabilitet, med vekt på nasjonale og lokale verdier fremfor globale ambisjoner. Drivkreftene bak er rotfestet i en følelse av tap av kontroll, økonomisk usikkerhet og global uro. Mange opplever at etablerte institusjoner og medier ikke lenger representerer dem, og vender i det mot uavhengige kanaler.
For merkevarer betyr dette at idealisme og moralisering kan virke fremmedgjørende. Prioriter tydelige, praktiske løsninger som skaper en følelse av fellesskap og stabilitet. Pragmatisk realisme slår idealistiske fantasier i en tid preget av usikkerhet.
En ny bølge av nostalgi og respekt for naturen brer seg utover forbrukernes liv. Skepsis til moderne teknologi, ultraprosessert mat og overmedisinering driver en dreining mot tradisjonelle metoder og naturlige løsninger. Fra urtemedisin og råvarebaserte dietter til naturmaterialer og tradisjonell trening, søker folk løsninger som føles ekte, tidløse og i harmoni med naturen. Folk gjenoppdager verdien av det enkle og naturlige, med inspirasjon hentet fra naturen, tradisjonelle metoder og gammel, glemt visdom.
For merkevarer betyr dette en mulighet til å levere autentisitet og varige kvaliteter. Produkter laget med naturlige ingredienser, tradisjonelle teknikker og bærekraftige metoder vil treffe forbrukernes ønske om det ekte og essensielle.
Etter år med digital akselerasjon og algoritmestyrt markedsføring, er reklametrettheten her for fullt. Forbrukere og myndigheter setter nå grenser: EUs datalover begrenser sporing, og tech-giganter som Apple gjør det vanskeligere med persontilpasset reklame. Samtidig ønsker mange forbrukere å ta tilbake kontroll over sitt digitale liv og kutte ned på skjermtiden.
Resultatet? Verktøykassa til markedsførere er i endring. Markedsførere må nå finne tilbake til det grunnleggende – det som alltid har fungert. Ærlig kommunikasjon, enkle prismekanismer og ekte relasjoner slår algoritmer og masete reklame.
Artig ordlek, eller hva? Folk flest orker ikke lenger streve etter å bli den beste versjonen av seg selv. Målet er å unngå forfallet. Unngå bunnen fremfor å nå toppen. Små, smarte grep som pusteøvelser, badstu og enkel trening er mer populære enn strenge regimer og helseekstremisme. Biohacking var ikke for alle likevel. Teknologi som smartklokker hjelper folk å følge med på helsen, men uten å ta over hverdagen.
For merkevarer betyr dette at løsninger som gir helse og velvære uten stress er veien å gå. Enkle, effektive produkter og tjenester som krever lite innsats, men gir merkbare resultater, treffer midt i blinken.
Personlige KI-agenter er i ferd med å revolusjonere den digitale kundereisen. Disse agentene tar over rutinekjøp og informasjonsinnhenting ved å finne produkter, sammenligne priser og presentere ferdige kjøpsforslag – alt uten at brukeren trenger å klikke seg gjennom nettsider. OpenAIs Operator er her allerede, og fremover vil flere lignende løsninger gjøre shopping enklere, raskere og mer automatisert.
For merkevarer betyr dette at kampen om kundene starter enda tidligere. KI-agentene velger på vegne av forbrukerne, noe som gjør merkevarebygging og førsteinntrykk avgjørende. Merkevarer må tilpasse seg ved å utvikle egne KI-løsninger eller samarbeide med plattformene for å bli anbefalt.
Der har du dem, et glimt av fem av de ti nye innsiktene vi beskriver og dokumenterer i årets rapport. I tillegg til disse fem, har vi identifisert: Droponomics, Lurerisk, Myk moro, Net-zero dad og Ritualrenessanse. Vil du forstå mer om hva forbrukerne vil tenke og handle fremover? Les mer på www.consumerstories.no.
Har du spørsmål om Consumer Stories, ønsker foredrag eller bestille tilgang? Kontakt Henrik Ferdinand Hanssen.