Norsk koronamonitor fra Opinion har gjennom pandemien spurt til sammen 70.000 nordmenn om hvordan deres fysiske form er blitt etter koronautbruddet.
I november sier 15 prosent av befolkningen at de har fått bedre fysisk form etter koronautbruddet, mens dobbelt så mange har fått dårligere form (30 %). Resten, omtrent annenhver nordmann, sier at formen er uendret (54 %). Disse tallene har vært overraskende stabile siden august og endret seg ikke etter gjenåpningen av Norge i slutten av september.
- Vår fysiske form virker rett og slett uberørt av at Norge åpnet opp, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.
Andelen som nå i november oppgir å ha fått dårligere fysisk form, er også identisk med gjennomsnittet for hele pandemien (30 %), og ligger 1 prosentpoeng over november i fjor.
Uendret trening
I november sier syv av ti nordmenn (70 %) at de har trent innendørs eller utendørs den siste uken, slik som løpetur, gåtur, kroppstrening eller lignende. Heller ikke her er det økning etter gjenåpningen, og andelen ligger 3 prosentpoeng under gjennomsnittet for pandemien.
Blir hva man spiser
Over 40.000 nordmenn er gjennom pandemien blitt spurt om de spiser mer sunn mat, mindre sunn mat eller om det er uendret nå, sammenlignet med før koronautbruddet.
I november sier 15 prosent at de spiser sunnere mat nå sammenlignet med før korona, 17 prosent spiser mindre sunt, mens flertallet (68 %) sier at matvanene er uendret.
- Med en god slump godvilje kan man til nød si at matvanene våre er en smule bedre nå enn tidligere i pandemien, men fortsatt preger pandemien matvanene, sier Clausen.
Andelen som spiser mer sunn mat, er 2 prosentpoeng høyere enn på samme tid i fjor og enn gjennomsnittet for pandemien.
20 måneder med røykesug
Gjennom pandemien sier i gjennomsnitt 22 prosent av befolkningen ja til at de har røyket sigaretter eller tobakk det siste året. Blant disse, sier 26 prosent at forbruket av røyk har blitt lavere, og 20 prosent at det har blitt høyere, sammenlignet med tiden før koronautbruddet.
Røyking i pandemien er mest utbredt blant de som bor alene. I tillegg er aleneboere omtrent eneste gruppe, i tillegg til de som er i 30-årene, hvor det er like mange som oppgir at forbruket er blitt høyere som lavere under pandemien. For øvrige grupper oppgir flere lavere forbruk.
- Hovedbildet er at røyking har vært temmelig stabilt under pandemien, sier Clausen.
Hun sier at pandemien har vært preget avNyheter om at røykere både er mer og mindre utsatt ved koronasmitte, billig tobakk har vært mindre tilgjengelig, sosialt festliv har vært begrenset og enkelte kan ha hatt behov for å «trøsterøyke», men røyking gjennom pandemien er likevel ganske stabil.
Basert på tall fra SSB anslås daglige røykere å være omtrent en av ti nordmenn, og er mer typisk i aldersgrupper over 45 år. Nesten like mange røyker av og til, som er mer typisk for yngre aldersgrupper.
Opinion har publisert over 260 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.
Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no
Ola Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no