Korona
10.4.2020
10.4.2020

Koronasituasjonen i Afrika opptar nordmenn

Dette er en kommentar skrevet av
Dette er en analyse skrevet av

Seks av ti nordmenn er opptatt av hvordan koronaviruset sprer seg Afrika.

Norsk koronamonitor som gjennomføres av Opinion viser at nordmenn flest er opptatt av hvordan koronaviruset sprer seg i land i Afrika. Totalt 4677 nordmenn er intervjuet.

Det er ikke bare hytteforbud, hjemmekontor og hjemmeundervisning som opptar folk flest, men også den humanitære situasjonen og hvordan land med mindre ressurser håndterer koronaepidemien.

- Selv om mediebildet naturligvis fokuserer på den norske koronasituasjonen, har vi også blitt vant med dekning av våre nordiske naboland, Italia, Kina, USA og Storbritannia. Likevel er det ingen tvil om at nordmenn bryr seg om hvordan Afrika og land med mindre ressurser preges av korona, sier seniorrådgiver Ola Gaute Aas Askheim i Opinion AS.

Kvinner er i større grad enn menn opptatt av koronaspredningen i Afrika, hvor henholdsvis 67 mot 58 prosent oppgir dette, viser Norsk koronamonitor.

En tikkende bombe

Det afrikanske kontinentet består av 1,3 milliarder mennesker. De aller fleste landene har både registrert smittede og døde av korona, ifølge WHO. I dag er over 12.000 mennesker registrert koronasmittet, men mørketall er høye.

- Selv om afrikanske land har satt inn drastiske tiltak i forsøk på å begrense spredning av koronaviruset, med stengte flyplasser, skoler og unntakstilstand, er Afrika fortsatt i en tidlig fase og en tikkende bombe, sier Askheim.

En mulig fordel er at flere afrikanske land har en ung befolkning som kan gjøre at dødstallene blir lavere og at mindre reising kan bidra til at smitten ikke spres så raskt.

Mangel på utstyr

Mange land i Afrika står uten verktøykassen til rike land og har et begrenset helsevesen. Det afrikanske kontinentet kan ikke bare uten videre kopiere tiltakene til rikere land.

- Afrika har langt færre leger og mindre nødvendig medisinsk utstyr. Flere afrikanske land har for eksempel færre respiratorer tilgjengelig til sammen enn det bare Helse Midt-Norge har alene, sier Askheim.

Askheim viser til at enkelte afrikanske land allerede sliter med spredning av underliggende sykdommer slik som malaria, HIV og tuberkulose, i tillegg til underernæring.

Afrika spås resesjon

Verdensbankens prognose offentliggjort i går, er at afrikanske land sør for Sahara nå havner i resesjon og for første gang på 25 år.

- Økt fattigdom og pandemi er ingen god miks. Uten global humanitær, sosial og økonomisk støtte til Afrika fremover vil konsekvensene trolig bli dystre. Det er allerede de fattigste landene som taper den globale kampen om å sikre seg medisinsk utstyr, sier Askheim.

Flertallet av mennesker som lever i ekstrem fattigdom i verden i dag, bor i Afrika, sør for Sahara, i følge FN. 400 millioner mennesker i Afrika lever på under 2 euro om dagen.

Norsk koronamonitor vil også fremover i tid måle nordmenns interesse rundt spredning av koronaviruset i Afrika, for å monitorere eventuelle endringer i befolkningen avhengig avNyhetsbilde og situasjonen i Afrika.

Opinion har publisert over 25 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor vil offentliggjøre en rekke nye tall om hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m.fl.

Ola Gaute Askheim

Ola Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no 

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Kontaktperson: