Korona
9.11.2020
9.11.2020

Lommeboken upåvirket av rekordhøy smitte og nye tiltak

Dette er en kommentar skrevet av
Dette er en analyse skrevet av

Frykt for smittebølge to, samt innføring av en rekke nye tiltak, gjør nordmenn langt mer pessimistisk til norsk økonomi. Men folks egen lommebok er i mindre grad berørt.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt over 71.000 nordmenn om de tror den økonomiske situasjonen i Norge den neste måneden vil bli bedre, dårligere eller uendret. De er også spurt om deres forventninger til smittesituasjonen fremover.

Slutten av oktober og den første uken av november ble preget av stadig flere dystre smittetall og innføring av en rekke nye tiltak i et forsøk på å unngå av Norge mister kontrollen. Mange restauranter, kulturaktører og treningssentre ser seg nødt til å stenge.

Så langt i november tror kun 4 prosent at den økonomiske situasjonen i Norge vil bli bedre den neste måneden. 54 prosent tror den blir dårligere, mens 42 prosent tror den forblir uendret. Andelen som sier dårligere har økt med omtrent 20 prosentpoeng på få uker.

- Smitterekorder og nye kraftige tiltak har gjort nordmenn til pessimister når det kommer til norsk økonomi. Men folk flest er så langt ikke blitt mer bekymret for egen lommebok, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Så langt så bra

På Norsk koronamonitors indikatorer knyttet til personlig forbruk og privatøkonomi, så er det ingen særlige endringer etter innstramningene så langt. Bekymringsnivået for egen økonomi har heller ikke endret seg siste ukene.

Så langt i november oppgir en av fire at de er bekymret for sin personlige økonomi som følge av koronaepidemien (25 %). Et flertall på seks av ti er ikke bekymret, mens resten svarer verken eller. Tallene var nøyaktig de samme i oktober.

Andelen som oppgir å være permittert eller har mistet jobben er heller ikke høyere så langt i november, sammenlignet med tidligere. Men frykt for dette og usikkerheten øker noe.

- Under pandemien har et forventet ras av konkurser latt vente på seg. Samtidig opplever enkelte bransjer ekstreme tider på grunn av nye tiltak, men de fleste økonomer vil si at det er god økonomi i å ta grep for tidlig heller for sent når smitten sprer seg eksplosivt, sier Clausen.

Koronasmitten slår alle rekorder

Tre av fire nordmenn tror antall nye tilfeller av koronasmittede i Norge vil øke (74 %). 12 prosent tror på reduksjon, mens 13 prosent tror antallet forblir uendret.

- November slår samtlige måneder under hele pandemien, når det kommer til nordmenns forventninger til økt smitte fremover, sier Clausen.

Andelen som så langt i november spår økt smitte i Norge ligger hele 17 prosentpoeng over gjennomsnittet for pandemien.

Sist uke satte både Bergen, Drammen, Oslo og Trondheim ny rekord i smitte. Høyeste dagstall noensinne ble også nådd i Norge, Europa, USA og i verden.

Opinion har publisert over 140 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 14.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute Askheim

Ola Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Kontaktperson: