Nyhet
30.12.2024
30.12.2024

Nordmenn åpner for å endre sykelønnsordningen

Dette er en kommentar skrevet av
Nora Clausen
Seniorrådgiver
Dette er en analyse skrevet av
Nora Clausen
Seniorrådgiver

Nordmenn er positive til å endre dagens sykelønnsordning, men usikre på om karensdag er løsningen.

Nesten fire av ti nordmenn (38 %) er positive til å endre dagens sykelønnsordning. Kun 25 prosent er negative til dette. Resten svarer verken eller, eller vet ikke. Det viser en undersøkelse fra Opinions samfunnsmonitor.

- Nordmenn er langt ifra avvisende til å endre sykelønnsordningen, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Hun sier at Norge har verdens høyeste sykefravær, i et land med god folkehelse og et ordnet arbeidsliv. Mange tenker nok at dette har noe med «verdens beste sykelønnsordning» å gjøre.

I desember ble det brudd i forhandlingene om ny IA-avtale, og IA-avtalen går dermed ut fra nyttår. Da IA-avtalen ble inngått for 23 år siden, var målet å kutte sykefraværet med 20 prosent. Fasit er at målet ikke ble nådd og sykefraværet er nå på det høyeste nivået siden svineinfluensaen for 15 år siden.

Karensdag, nei takk

Et knapt flertall (51 %) tror at innføring av en eller flere karensdager vil bidra til å redusere sykefraværet i Norge. 33 prosent sier nei til dette, mens 17 prosent vet ikke. De yngre tviler mest på effekten.

Samtidig er 32 prosent for å innføre en karensdag i Norge, mens hele 50 prosent er mot. Resten vet ikke. I alle aldergrupper er det overvekt imot karensdag, men andelen faller med alderen og de over 50 år er mer delt på midten.

- Endringer i sykelønnsordningen er kontroversielt, ikke minst forslag som rammer arbeidstakere, slik som svenskenes karensdag. Heller ikke forskningen er entydig på at karensdag har effekt, sier Clausen.    

Derimot tror annenhver arbeidstaker (49 %) at innføring av kortere arbeidsdag i Norge – for eksempel 4-dagersuke eller 6-timers dag - ville bidratt til å redusere sykefraværet i Norge. Likevel, kun halvparten så mange (23 %) mener dette ville redusert ens eget sykefravær.

En av tjue «jukset» i år

Fem prosent av arbeidstakerne oppgir at de har tatt en eller flere sykedager i år uten at de var syke. De yngre har gjort dette i størst grad (10 %), mens andelen faller med alderen. Menn oppgir dette i større grad enn kvinner.

- Blant de yngre arbeidstakerne, sier en av ti at de har hatt sykefravær i år uten å være syk. Og to av ti unge synes det er greit å bruke egenmeldinger når de er slitne uten å være syke, sier Clausen.

Totalt synes 15 prosent av arbeidstakerne at det er greit å bruke en egenmeldingsdag dersom de er slitne (men altså ikke syke). De yngre sier dette i størst grad (23 %).

Undersøkelsen er gjennomført i Opinions samfunnsmonitor, i et landsrepresentativt utvalg av befolkningen på 1000 personer, på web, i oktober og desember 2024. Ansvarlig i Opinion: Seniorrådgiver Nora Clausen, nora@opinion.no.