Nyhet
29.6.2023
29.6.2023

Rødt går frem i ny valgmåling

Dette er en kommentar skrevet av
Martin Stubban
Rådgiver
Dette er en analyse skrevet av
Martin Stubban
Rådgiver
Rødt opplever framgang til 7% i Opinions nyeste måling, og overtar SV, som nå har 6,6%. Ap viser tilbakegang, mens Sp og Høyre ser positiv utvikling. MDG nærmer seg 2019-resultatet med fokus på kollektivpriser. Utforsk den politiske stemningen i Norge før kommende valg.

Rødt går frem til 7 prosent i Opinions nyeste kommunemåling.

Sammenlignet med mai henter Rødt betydelig flere velgere fra Ap, samtidig som de holder bra på velgerne som stemte Rødt i 2019. I sum gjør dette at Rødt ligger godt an foran valgkampen i august.

Med oppsvinget på denne målingen er Rødt større enn SV, som gjør en relativ svak måling med en oppslutning på 6,6 prosent. Kun halvparten, 52 prosent, av de som stemte SV i 2019 vil stemme på partiet igjen. 22 prosent av SVs 2019-velgere er usikre på hva de skal stemme. Bare Ap (23 %) og Sp (26 %) har flere velgere på gjerdet

 

Ap går tilbake, men lyspunkt for Sp

Sp går frem til 8 prosent, noe som kan ses som et lyspunkt blant flere svake målinger, tross at valgresultatet i 2019 var 14,4 prosent. Ser vi på velgerovergangene så taper Sp flest velgere til Høyre. Situasjonen er altså snudd fra valget i 2019, hvor Sp hentet svært mange tidligere Høyre-velgere.

Ap på sin side går noe tilbake til 19,2 prosent. I en tid med svært svake målinger har det vært en trøst for partiet at de har gjort det bedre på kommunemålinger enn på stortingsmålinger. Nå faller imidlertid Ap under 20 prosent også på kommunemålingen, og det begynner virkelig å haste for partiet å snu trenden.

Knallsterkt for Høyre, men andre borgerlige sliter

Høyre er det klart største partiet, og går frem til 29 prosent. Bakgrunnstallene er også imponerende, med en lojalitet på 81 prosent er partiet mer eller mindre fullmobilisert.

Hvor stor andel av partiets velgere fra valget i 2019 som vil stemme på partiet hvis det var valg i morgen.

Selv om sperregrensen ikke har noe betydning i kommunevalg, har den en symbolsk betydning frem mot stortingsvalget i 2025. Venstre havner marginalt under sperregrensen (oppslutningen er 3,99 %), mens KrF er et godt stykke under. Frp gjør heller ikke en god måling og er under 10 prosent. Høyre vil i de fleste kommuner være avhengig av andre partier for å få makt. Høyres suksess vil derfor være betinget av at Venstre, KrF og Frp hever seg frem mot valgdagen.

MDG er i siget lokalt

MDG går frem til 6,2 prosent og nærmer seg valgresultatet fra 2019, da de fikk 6,8 prosent. Partiet har blant annet markert seg i debatten om prisen på kollektivtrafikk på forsommeren. Dette blir fort en viktig sak i valgkampen, hvor MDG har et visst sakseierskap.

MDG har forholdsvis lav lojalitet (57 %). Videre er 1 av 5 MDG-velgerne fra 2019 usikre på hva de skal stemme. Skal partiet tangere valgresultatet fra 2019 må de mobilisere disse velgerne i løpet av valgkampen.

Oppslutning om øvrige partier:

INP: 2.8 %, Norgesdemokratene: 1,8 %, Liberalistene: 1,1 %, Pensjonistpartiet: 1 %, Konservativt: 0,5 %, Folkets parti: 0,3 %, Partiet Sentrum: 0,1 %, Fellesliste/lokale parti: 0,2 %.

Har du spørsmål til artikkelen eller partibarometeret? Kontakt Martin Stubban på martin@opinion.no