Korona
27.4.2020
27.4.2020

Sikkerhetstruslene på nett øker med koronakrisen

Dette er en kommentar skrevet av
Dette er en analyse skrevet av

Over seks av ti nordmenn forventer økt omfang av hackerangrep og ondsinnet programvare på internett. Kun 3 prosent tror på reduksjon.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt over 1.600 nordmenn om de tror hackerangrep og ondsinnet programvare på internett vil øke, reduseres eller forbli uendret fremover.

Hele 62 prosent tror hackerangrep og ondsinnet programvare på internett vil øke fremover. 22 prosent tror dette blir uendret, 3 prosent tror på reduksjon og 4 prosent vet ikke.

Flere eksperter har påpekt at kriminelle nå i større grad utnytter koronakrisen til å svindle nordmenn som jobber hjemmefra. Ifølge en rapport fra Europol har nettkriminaliteten økt kraftig etter korona og veksten vil fortsette.

Utnytter sårbarheten

Mange kriminelle, hackere og land som spionerer, forsøker å spekulere i situasjonen som har oppstått, utnytte svakheter og teste sårbarhet.

Norsk koronamonitor viser at 66 prosent av de som er i arbeid forventer økning i hackerangrep og ondsinnet programvare, mot 57 prosent av de som ikke er i jobb. Litt flere menn enn kvinner forventer økning.

- Aldri før har så mange som nå havnet på hjemmekontor, og det helt samtidig og uten at dette var godt planlagt. To av tre personer som er i arbeidslivet forventer mer angrep på nett etter korona, sier seniorrådgiver Ola Gaute Aas Askheim i Opinion.

Samtaler mellom kolleger på jobben ble over natten erstattet med videokonferanseløsninger og hjemme-PC ble den nye arbeidsstasjonen.

- Hjemmenettverket har kanskje ikke byttet passord på en stund, mange vet heller ikke hvor dataene er lagret og det er ikke lett å få en IT-kompetent kollega eller venn til å komme hjem, nå som vi skal holde fysisk avstand, sier Askheim.

Hjemmekontor en sikkerhetsutfordring

58 prosent av arbeidsstyrken i Norge sier at de hovedsakelig er hjemmeværende, for eksempel har hjemmekontor for tiden, viser tall fra Norsk koronamonitor.

- Trolig er det få som har god kjennskap til arbeidsgivers strategier for cybersikkerhet og sikkerhetsrutiner, og for mange finnes heller ikke noen strategi eller håndbok å følge som er relevant for koronasituasjonen vi har havnet i, sier Askheim.

Askheim viser til at det gjerne sies at cybersikkerhet er ledelsens ansvar og at hjemmekontor skal planlegges på en god måte, cybersikkerheten skal risikovurderes og ansatte skal få opplæring.

Fire tips

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) publiserte for noen år siden fire tiltak som stopper opp mot 90 prosent av datangrep.

Det lyder: Oppgrader program- og maskinvare, installer sikkerhetsoppdateringer så fort som mulig, ikke tildel sluttbrukere administratorrettigheter og blokker kjøring av ikke-autoriserte programmer.

Ny sikkerhetslov trådte i kraft i fjor. Loven skal forebygge, avdekke og motvirke sikkerhetstruende virksomhet. Den nye loven gjelder først og fremst offentlig sektor, men også private bedrifter kan være underlagt lovverket, dersom de behandler sikkerhetsgradert informasjon som har betydning for nasjonale funksjoner.

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), Næringslivets sikkerhetsråd (NSR), Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet har laget en nettside med flere tips på www.nettvett.no

Opinion har publisert 40 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor vil offentliggjøre en rekke nye tall om hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m.fl.

Ta kontakt med:

Ola Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Ola Gaute Askheim

Ola Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no 

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Kontaktperson: