Korona
29.1.2021
29.1.2021

Tillit til myndighetene, tross kaotiske tider

Dette er en kommentar skrevet av
Dette er en analyse skrevet av

I en krevende pandemiuke med 25 nedstengte østlandskommuner, oppgir syv av ti nordmenn at de har tillit til informasjonen fra regjeringen. Men tilliten til de økonomiske tiltakene faller i forkant av ny krisepakke.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 90.000 nordmenn om hvordan de vurderer informasjon og tiltak fra regjeringen. Målingene er gjort kontinuerlig gjennom pandemien.

Denne uken sier syv av ti nordmenn (69 %) at de har tillit til informasjon som gis av regjeringen. 16 prosent har ikke tillit, mens 15 prosent svarer verken eller.

Tilliten ligger 2 prosentpoeng under gjennomsnittet for pandemien, men har samtidig styrket seg noe siden forrige ukes krangel med Stortinget om skjenking og innføringen av nye tiltak denne uken.

- Tilliten til informasjon fra regjeringen er og blir stabil. Selv svært kaotisk dager har ikke endret på det, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Lav tillit til økonomiske tiltak

Mindre enn annenhver nordmann (45 %) sier i januar at de har tillit til at regjeringen har satt i verk de nødvendige økonomiske tiltakene for å begrense skadevirkningene på norsk økonomi. 25 prosent er uenig, resten svarer verken eller. Dette er det laveste som er målt i hele pandemien.

- Tilliten til regjeringens økonomiske tiltak har i all hovedsak gradvis svekket seg og er nå på sitt laveste nivå i pandemien. Det er ingen dramatisk endring, men åpenbart et signal om at nordmenn stadig mer tviler på om de økonomiske tiltakene er nok, sier Clausen.

Senere i dag fremlegger regjeringen en ny økonomisk tiltakspakke.

25 stengte østlandskommuner

Befolkningen i de 25 kommunene som er «stengt», er ikke blitt mer bekymret for sin personlige økonomi enn i landet for øvrig, men er blitt mer skeptisk til om de nødvendige økonomiske tiltakene er satt i verk. De har like høy tillit til informasjon fra regjeringen som andre.

I de 25 tiltakskommunene sier 88 prosent at de har unngått sosial omgang med nær familie og venner, mot 79 prosent i resten av landet, men flere signaliserer at de har det dårlig for tiden.

- Det er ingen tvil om at befolkningen i kommunene som stengte ned denne uken, stiller opp i pandemien selv om det har sin pris, sier Clausen.

Andelen som synes påkjenningen på det norske folk er blitt for stor til at myndighetenes tiltak kan forsvares, er så langt ikke høyere i de 25 østlandskommunene enn i landet for øvrig.

Opinion har publisert over 170 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.
Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 25.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute Askheim

Ola Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Kontaktperson: