Korona
8.10.2020
8.10.2020

Tiltakstrøttheten i Oslo sterkt overdrevet

Dette er en kommentar skrevet av
Dette er en analyse skrevet av

Gjennom hele pandemien er befolkningen i Oslo de i landet som i minst grad mener at retningslinjene er for strenge eller at påkjenningen av tiltak er blitt for stor. Dette gjelder fortsatt.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 2.000 innbyggere i Oslo om deres syn på fortsatt koronatiltak.

Oslo kommune innkalte i dag til pressekonferanse og orienterte om at alle smitteverntiltakene i Oslo videreføres. Byrådslederen vil foreløpig ikke innføre nye tiltak og viste til at «tiltakstrøttheten øker», samt omtalte europeiske undersøkelser rundt dette.

Tall fra Norsk koronamonitor for Oslo tyder på noe annet. Tre av fire i Oslo er uenig i at retningslinjene myndighetene har innført for å begrense koronasmitte er for strenge. Dette er flere enn i landet for øvrig. Oslos innbyggere mener også i mindre grad at påkjenningen av tiltakene er blitt for stor.

- Selvsagt ønsker nordmenn en koronafri tilværelse, men tiltakstrøttheten i landet er lav og lavest i Oslo hvor også pandemien har sin hovedstad, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Nordmenn flest, og spesielt innbyggere i Oslo, er klart positive til munnbind, registrering på serveringssteder og de fleste andre tiltak. Få er uenig.

Omtrent åtte av ti innbyggere i Oslo sier at de er like oppmerksomme på å vaske hender og holde avstand for tiden, sammenlignet med tidligere i koronaepidemien. De er nå på landssnittet, men har tidligere ligget under.

Økt smitte i hovedstaden

Siste døgn ble 80 nye smittetilfeller registrert i Oslo. Man må tilbake til begynnelsen av pandemien for å finne like høye tall.

- Omtrent hver syvende smittede i Oslo under pandemien, ble smittet siste to uker. Som hovedsakelig er perioden etter at byråden i Oslo noe motvillig innførte enkelte tiltak, sier Clausen.

Oslo dropper julebord uansett

Halvparten av Oslos befolkning kommer ikke til å delta på julebord i år. Blant resten er det langt flere som sier vet ikke enn som sier ja. Kun en av fem innbyggere i Oslo kommer til å delta på julebord i år, viser tall de siste ukene.

- Å droppe julebord er ikke et Oslo-fenomen, det gjør hele landet. Folk flest har nok sett dette komme lenge og heller ikke statsministerens ferske oppfordring til julebord ser ut til å skape feststemning, sier Clausen.

På spørsmålet er du fornøyd med hvordan din kommune håndterer koronasituasjonen, svarer kun i overkant av halvparten i Oslo ja til dette, som er klart lavest i landet.

Opinion har publisert over 120 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 14.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute Askheim

Ola Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Kontaktperson: