Korona
17.4.2020
17.4.2020

Stabil interesse for FHI-appen Smittestopp

Dette er en kommentar skrevet av
Dette er en analyse skrevet av

Antall nordmenn som sier de vil laste ned FHI-appen Smittestopp er omtrent stabil denne uken, sammenlignet med forrige uke. I går, etter lansering, økte villigheten noe.

Norsk koronamonitor som gjennomføres av Opinion har spurt nordmenn om de tror de vil laste ned Folkehelseinstituttets (FHI) app Smittestopp. Målingen startet allerede 4. april. Totalt 3000 nordmenn er intervjuet.

I overkant av annenhver nordmann tror de vil laste ned FHI-appen for smittesporing av korona. Nesten en av fire sier nei og nesten like mange vet ikke. Dette var tilfelle både i denne og i forrige uke, men antallet som vil installere appen økte litt i går.

- Andelen nordmenn som ikke vet om de vil laste ned appen, falt litt i går etter app-lanseringen og pressekonferansen til myndighetene. Tendensen nå er at flere nordmenn velger å si ja fremfor nei til å laste ned appen, sammenlignet med tidligere målinger, sier seniorrådgiver Ola Gaute Aas Askheim i Opinion.

Askheim sier at det siste døgnet oppgir cirka seks av ti nordmenn at de tror de vil installere appen.

- Målingen i går kan tyde på en mulig økning også i dagene som kommer. Før pressekonferansen var det ikke tegn til økning denne uken sammenlignet med forrige uke, sier Askheim.

Myndighetene med statsministeren i spissen holdt i går en pressekonferanse i anledning lansering av appen. Appen Smittestopp er frivillig å laste ned. Fredag morgen hadde 730.000 personer lastet ned Folkehelseinstituttets smitteapp.

Grunner til å ikke laste ned

På spørsmål om hva som er den viktigste grunnen til at man ikke vil installere denne appen, svarer 35 prosent at de er bekymret for at myndighetene vil misbruke dataene. 23 prosent oppgir at de ikke tror dette har noe effekt. 21 prosent er bekymret for at uvedkommende skal får tilgang til dataene.

Dette viser et separat feltarbeid Opinion gjennomførte få dager før appen ble lansert.

- Hvor mange som faktisk laster ned appen og tar den aktivt i bruk er for tidlig å anslå. Fagmiljøer har anslått at minst 50 - 60 prosent må bruke appen for at tiltaket skal fungere, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion AS.

Få oppgir at de ikke kjenner til appen eller at de ikke vil eller kan installere en app på telefonen.

Appen Smittestopp

Appen Smittestopp ble torsdag lagt ut for nedlasting på Apple App Store og Google Play Store. Appen skal gi Folkehelseinstituttet anonyme data om hvordan grupper beveger seg i samfunnet for å måle effekten av tiltakene mot smittespredning, og etter hvert skal brukerne få et varsel om de har vært i nærkontakt med koronasmittede.

Opinion har publisert over 30 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor vil offentliggjøre en rekke nye tall om hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m.fl.

Ola Gaute Askheim

Ola Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no 

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Kontaktperson: